BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.430,92
HABER /  DÜNYA

ABDden İsraile yeni kıyak!

Washington Post gazetesi, ABD'nin İsrail'e istihbarat desteği sağladığını iddia etti

Abone ol

Washington Post gazetesi, İsrail'in, Kuzey Kore'nin Suriye'deki nükleer faaliyetleri konusunda Amerikan Başkanı George Bush'u uyardığını ve ABD'nin de İsrail'e, şüpheli bir tesise hava harekatı düzenlemeden önce istihbarat sağladığını iddia etti.

Gazete, Amerikan yönetimi kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, İsrail'in ABD ile istihbarat alışverişi yaptıktan sonra Suriye'de nükleer tesis olduğundan şüphelendiği bir hedefe 6 eylülde hava operasyonu düzenlemeye karar verdiğini yazdı.

Yaz başında İsrail'in Başkan Bush'u bir Kuzey Kore nükleer personelinin Suriye'de olduğuna dair uyardığını ve Washington'ın bu istihbarattan ötürü "ciddi bir sıkıntı" duyduğunu belirten gazete, ancak Başkan'ın Pyongyang ile nükleer programından vazgeçmesi konusunda yürütülen hassas görüşmelerin rayından çıkabileceği endişesiyle hemen bir yanıt vermediğini kaydetti.

Post, İsrail'in uydu görüntüleri dahil olmak üzere istihbaratını geçen aylarda Bush yönetimi ile paylaşmasından sonra ABD'nin de İsrail'e 6 eylülde gece hava akını düzenlemeden önce istihbaratın orijinalinin bir ölçüde teyidini sağladığını yazdı. Gazete, buna karşın İsrail istihbaratıyla Kuzey Kore'nin yardımı ve Suriye'nin ne çeşit bir nükleer faaliyet yürüttüğünün muğlak kaldığına işaret etti.