BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.506,53
HABER /  DÜNYA

ABD'den açıklama: Rusya'yı takip ediyoruz!

ABD yönetimi, Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararının takipçisi olacaklarını belirtti.

Abone ol

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözlerini yerine getirip getirmediğinin takipçisi olacaklarını söyledi.

“Rusya’nın kararı, takibini yapacağımız bir adımdır” diyen Earnest, ilk bilgilerin Rusların kararlarına göre bazı adımlar atmaya başladıkları yönünde olduğunu belirtti. Earnest, “Ancak şu aşamada bu sürecin ne anlama geldiğine karar vermek için çok erken” dedi.

HEM RUSYA HEM DE ABD İÇİN İYİ OLUR

Earnest, Rusya’nın Suriye'deki askeri müdahalesinin Esed rejimini siyasi müzakere sürecine girmekteki gönülsüzlüğünün en önemli sebeplerinden olduğunu düşündüklerini ifade ederek “Eğer Rusya, kararının arkasında durup gereğini yaparsa bu hem Suriye hem Rusya hem de ABD için iyi olur” diye konuştu.

Earnest, Rusya’nın adımının Esed rejimi üzerindeki etkisinin ne olacağının sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Rusya kararını uygularsa bunun Esed rejimindeki yansımalarını da henüz görmek için erken. Umarım müzakere masasına gelirler ve politik süreç devam eder. Aksi yönde bir adım atmalarını istemeyiz.”

"BEKLEYİP GÖRECEĞİZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın brifinginde bir soruya verdiği yanıtta, Putin’in verdiği emrin ardındaki motivasyonu bilmelerinin "imkansız" olduğunu söyledi.

“Bu emrin uygulandığını ve nasıl uygulandığını bekleyip görmek zorundayız” diyen Kirby, Rusya’nın adımını, Suriye’de çözüm noktasında “potansiyel bir cesaret verici ve pozitif işaret” olarak tanımladı. Kirby, “Ancak dediğimiz şu, bunun nasıl olacağı ve ne zaman uygulanacağını söylemek için çok erken” diye konuştu.

Putin’in açıklamasının dün yapıldığını hatırlatan Kirby, büyük çaplı askeri güçlerin bir noktadan diğeri taşınması için zaman gerektiğini vurguladı. Kirby, “Dolayısıyla bekleyip göreceğiz” cevabını verdi.

"RUSYA'YI EYLEMLERİYLE DEĞERLENDİRMELİYİZ"

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise Rusya’nın Suriye’den kısmi çekilmesini izlemek için “bekle gör” politikası izleyeceklerini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, birkaç Rus uçağının Suriye’den ayrıldığını ancak büyük çoğunluğunun henüz Suriye’de bulunduğunu söyledi. Suriye’den ayrılan uçak sayısının 10’dan az olduğuna işaret eden Cook, son 24 saatte Rus uçaklarının hava saldırıları düzenlediğini, bunların çoğunun DAEŞ kontrolündeki bölgelere yoğunlaştığını dile getirdi.

Cook, “Herkes gibi biz de Putin’in kısmi çekilme emrinden sonra Rusların ne yaptığını görmek için bekleyeceğiz” dedi.

Rusya’nın son kararının Suriye’deki iç savaşın sonlandırılmasına destek anlamı taşıması halinde bundan memnuniyet duyacaklarını aktaran Cook, “Ancak Rusya’yı sözleriyle değil, eylemleriyle değerlendirmemiz gerekiyor” görüşünü kaydetti.