BIST 9.008
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,18
HABER /  DÜNYA

ABD 'Suriye'de kalacağız' dedi ayrılık için şartını açıkladı

ABD, Suriye'nin kuzeyinde özerk bölge kurulmadan ayrılmayacak. Başkanı Donald Trump'ın DAEŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, YPG'lilerden oluşan "iç güvenlik güçleri" kurulana kadar Suriye'de kalmaya devam edeceğini söyledi.

Abone ol

DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında, DAEŞ'le mücadeledeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'de DAEŞ'e karşı askeri operasyonların hala sürdüğünü ve DAEŞ'in varlığının yüzde bire indiğini belirten McGurk, Suriye'de DAEŞ'in tamamen temizlenmesinin ardından elde edilen kazanımların devamlılığını sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun ne zaman Suriye'den ayrılacağı sorusuna McGurk, "Tüm bu kazanımların sürdürebilir olmasına emin olacağımız bir kampanya noktasındayız. Askeri hedef, DAEŞ'in kalıcı yenilgisidir ve yıllar içinde bir şey öğrendiysek, onları fiziki olarak yenip öylece çekip gidemezsiniz. Kazanımların devamlılığını sağlamak adına iç güvenlik güçleri kurulmasından emin olmalısınız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan McGurk, bölgede küçük bir alanda varlık gösteren DAEŞ'in yok edilmesinin neden bu kadar uzadığı sorusuna, DAEŞ militanlarının canlı bomba yeleği giydiğini ve birçok yere el yapımı patlayıcı yerleştirdiğini bu sebeble savaşmanın oldukça zor olduğunu ve zaman aldığını ifade etti.

"İÇ GÜVENLİK GÜÇLERİ"
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) daha önceki bir raporda ABD destekli SDG ismini kullanan PYD/PKK’nın Suriye’de “iç güvenlik gücü”, “sınır güvenliği gücü” ve “patlayıcı uzmanı” eğitmeye başladığını ve terörle mücadele güçlerini tekrar şekillendirmeyi planladığını bildirmişti.

Raporda, ABD’nin Suriye’deki asker sayısını dört kat artırarak 2 bin civarına çıkardığı ifade edilirken ABD’nin Suriye’de toplam 12 bin 500 civarında "asker" eğittiği ve bunun 11 binden fazla kısmının "SDG kuvvetlerinden" oluştuğu belirtilmişti.

Pentagon eğitilen gücün konvansiyonel bir sınır koruma birliği olmadığını, “iç istikrar ve güvenlik gücü” olacağını iddia etmişti.