BIST 9.561
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.482,93
HABER /  DÜNYA

ABD sonunda karar verdi: Kanıtlara sahibiz

Suriye savaşı tartışılırken en kritik açıklama ABD Dışişleri'nden geldi. Önceki gün ABD televizyonlarında yer alan "kanıt bulundu" haberinin ardından bugün ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki saldırıda kimyasal silah kullanıldığına ilişkin kanıtların bulunduğunu duyurdu.

Abone ol

ABD ve Rusya'yı karşı karşıya getiren Suriye'deki saldırıyla ilgili tartışmalar sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki saldırıda kimyasal silah kullanıldığına ilişkin delillere ulaşıldığını, saldırıyı Esed yönetiminin gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu arada Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye müdahale hazırlığının olduğunu söyleyerek, liderleri uyardı.

Suriye'deki kimyasal saldırının ilk gününden beri saldırının kim tarafından yapıldığı konusunda kesin kanıta ulaşılamayan ABD'den yeni açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nebenzia, kimyasal silah iddialarının askeri müdahale için uydurulduğunu söyleyerek ABD, Fransa ve İngiltere'yi suçladı.

saldırının rejim tarafından yapıldığı konusunda kanıtlara ulaşıldığı belirtilirken, hangi maddenin kullanıldığının araştırıldığı söylendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Duma'daki kimyasal saldırıda hangi kimyasalının kullanıldığının araştırıldığını belirtti. Bakanlık saldırının Esad rejimi tarafından yapıldığının kanıtına sahip olduklarını da duyurdu. Dün MSNBC kanalına konuşan ABD'li 2 yetkili kanıta sahip olduklarını öne sürmüştü. Bakanlığın açıklaması ile dünkü iddia doğrulanmış oldu.

ÜST DÜZEY YETKİLİ "KANITA SAHİBİZ" DEMİŞTİ

Dün Amerikan MSNBC kanalında yer alan habere göre adının açıklanmasını istemeyen üst düzey iki yetkili, Suriye konusunda kanıta sahip olduklarını duyurmuştu.

DAHA ÖNCEKİ SALDIRILARLA UYUŞUYOR

Haberde ABD yönetiminin, Doğu Guta bölgesindeki kimyasal saldırının kurbanlarından elde ettiği kan ve idrar örnekleri üzerinden söz konusu kimyasal saldırıda sinir gazı ve klorin kullanıldığı konusunda kesin bir yargıya ulaştıkları bildirilmişti. Aynı yetkililer, sinir gazı ile klorinin, daha önce kimyasal silah saldırıları yapan Suriye rejiminin kullandığı kimyasallarla uyuştuğunu kaydetmişti.

BMGK'DA ASKERİ MÜDAHALE TARTIŞILDI

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesini ve Suriye'deki son gelişmeleri görüşmek dün üzere toplandı.

Toplantıya katılan BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye'de her şeyin kontrolden çıktığını söyleyerek, şiddetin durdurulması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'ye olası askeri müdahaleye ilişkin, “Uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde egemen bir devlete karşı tehlikeli askeri hazırlıklar yapıldığını gözlemlemeye devam ediyoruz ve bu ülkelerin liderlerine durumu derhal gözden geçirmeleri çağrısı yapıyoruz.” dedi.

Nebenzia, Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısının “uydurma” olduğunu savunarak, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'de sadece rejimi devirmekle ilgilendiğini söyledi.