BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.423,14
HABER /  GÜNCEL

ABD Mısır'a F-16 teslimatını geciktiriyor

ABD, Mısır'daki askeri darbenin ardından yaşanan olaylar nedeniyle, dört F-16 savaş uçağının teslimatının geciktirileceğini açıkladı. Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi de halka 'teröre karşı sokağa çıkma' çağrısı çağrısında bulundu.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Mısır'da Muhammed Mursi'nin devrildiği askeri darbenin ardından yaşanan olaylar nedeniyle, dört F-16 savaş uçağının teslimatının geciktirileceğini açıkladı.

Dört F-16 daha önce sekizi teslim edilen, 20 uçaklık bir anlaşmanın parçası.

Amerikalı yetkililer daha 11 Temmuz'da dört jetin teslimatının yapılacağını söylemişti.

Ancak Pentagon Sözcüsü George Little, 'Mısır'daki mevcut durum dikkate alındığında, F-16'ların tesliminin bu aşamada uygun olmayacağını düşünüyoruz' dedi.

Little ayrıca, 'ABD ve Mısır arasındaki savunma anlaşmasın bağlıyız ve bu anlaşma Mısır'la stratejik ortaklığımızın temellerinden biridir ve bölgesel istikrara hizmet etmektedir' diye konuştu.

Little, Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Mısır Genelkurmay Başkanı General Sisi'yi bilgilendirdiğini belirtti.

'Memnuniyetsizlik göstergesi'

Washington'daki BBC Muhabiri Kim Ghattas, F-16'ları geciktirme kararının Beyaz Saray açısından Mısır ordusuyla sıkı ilişkisine zarar vermeden, son yaşanan olaylardan duyulan memnuniyetsizliği gösterme yöntemi olduğunu söylüyor.

Ghattas ayrıca, ABD Obama'nın ulusal güvenlik danışmanlarının tavsiyesiyle bu kararı aldığını belirtiyor.

ABD'nin Mısır'a her yıl 1,3 milyar dolar askeri yardım yaptığı tahmin ediliyor.

Bu arada, Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi, "teröre karşı" gösteri düzenlemeleri için halka "Cuma günü sokaklara çıkın" çağrısı yaptı.

General Sisi, ordunun "şiddet ve terörü sona erdirmesi için" halkın destek olmasını istedi.

Sisi, 'şiddet' çağrısı yapmadığını, yalnızca 'ulusal uzlaşı' istediğini belirtti.

Muhammed Mursi sonrası yeni hükümette Savunma Bakanı olarak da görev alan Sisi, "Halkın Cuma günü sokaklara çıkıp ordu ve polise olası şiddet ve terör olaylarıyla mücadele etmeleri için yetki vermelerini istiyorum" dedi.

Sisi ayrıca ordu içinde bölünmeler olduğu iddialarını da yalanlayıp "Allah adına yemin ederim, Mısır ordusu bir bütündür" dedi.

Ordunun siyasete müdahale edip Mursi'yi devirmesi hakkında da yorum yapan Sisi, "Eski cumhurbaşkanını, tüm Mısırlıların cumhurbaşkanı olması konusunda uyardım" diye konuştu.

Reuters haber ajası, Mısır'ın muhalif Temerrüd hareketi de Sisi'nin çağrısına destek verdiğini duyurdu.

Müslüman Kardeşler: Bu bir tehdittir

Sisi'nin açıklamasından kısa bir süre sonra da Müslüman Kardeşler üst düzey yetkilisi İssam El Eriyan ise, ordunun 'gösteri çağrısı' için "bir tehdittir" yorumunu yapıp bu çağrının Muhammed Mursi yanlısı gösterileri durdurmayacağını söyledi.

Yine Müslüman Kardeşler'in üst düzey isimlerinden Muhammed el Beltaci General Sisi'nin 'askeri darbeyi korumak için içsavaş çağrısı yaptığını' söyledi.

Beltaci, 'Ülkeyi aslında kimin yönettiği cumhurbaşkanının aslında kendisi olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı, yardımcısı ve hükümetin aslında herhangi bir gücü yok' dedi.

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbe ile devrilen Muhammed Mursi destekçileri haftalardır darbe karşıtı gösteriler düzenliyordu.