BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,77
ALTIN 2.487,79
HABER /  DÜNYA

ABD kongre üyesinden bağımsız Kürdistan çıkışı

ABD Kongresinde Kürdistan'a destek verenler var. Barzani'nin kanalı Rudaw'a konuşan ABD Kongre Üyesi Steve King, Güney Kürdistan’ın bağımsızlık girişimlerini desteklediğini söyledi.

Abone ol

ABD Kongre Üyesi Steve King, “Son birkaç gündür ABD Dışileri Bakanı Rex Tillerson ile görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde Tillerson, Güney Kürdistan’ın bağımsızlığına ilişkin açıklama yapacak” dedi.

Rûdaw’a konuşan ABD Kongre Üyesi Steve King, Güney Kürdistan’ın bağımsızlık girişimlerini desteklediğini belirterek, şunları söyledi:

KABUL EDİLEMEZ

“Bağımsız olmak isteyen bir halkın kuşatılması hiç bir şekilde kabul edilemez. ABD Kongresi içinde Amerikan yönetiminin referanduma yönelik düşüncesinin değişmesi için sürekli bir girişim söz konusudur.”

GÜÇ KULLANIMI ABD'NİN TAVRINI DEĞİŞTİRECEK

Irak, Türkiye ve İran’ın Güney Kürdistan’a saldırması ihtimaline karşı Amerika’nın sessiz kalmayacağını belirten Steva King, şu ifadeleri kullandı:

“Bence düşüncenin değişime sebep olacak ihtimallerden biri, Türkiye ya da Kürdistan’ın her hangi bir komşusu Kürdistan’a karşı askeri güç kullanması halinde düşmanca bir davranış olarak algılanacaktır. Böyle bir durum ABD’nin tavrını da değiştirecek. Ayrıca, söz konusu ablukalarla özgür olmak isteyen halklar cezalandırılamaz. Bu durum ABD’nin değerlerine karşı bir durumdur. Bunun içinde söz konusu ablukaların kaldırılması gerekiyor.”

REFERANDUM ÇOK İYİ BİR FIRSAT

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Güney Kürdistan’daki referanduma karşı tavrına ilişkin ise, şöyle dedi:

“Kürtlerin yüzde 92’sinin bağımsız devlet için oy verdiğini görüyoruz. ABD Hükümeti’nin ve Dışişleri Bakanlığı için özgürlüğünü ve kaderini tayin etmek isteyen bir halkın desteklemesi için çok iyi bir fırsat olduğununa inanıyorum.

 Dışişleri Bakanlığı tarafından böyle bir tavrın gösterilmesinden üzüntü duyuyorum. Umarım bunu göz önüne alırlar. Benim ve ABD Kongresi’ndeki diğer üyelerin ülkemin tavrını değiştirmesi konusunda çabası sürecektir.”

Son birkaç gündür ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştüğünü belirten Steve King, “Önümüzdeki günlerde Rex Tillerson, Güney Kürdistan’ın bağımsızlığına ilişkin açıklama yapacak” diye konuştu.

 ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandumu desteklemediklerini söymişti.