BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  DÜNYA

ABD istihbaratı Skype'ı böyle izlemiş!

ABD ve İngiliz istihbaratı yüzmilyonlarca insanın e-mail, banka bilgileri ve kişisel bilgilerini internetten izledi.

Abone ol

İNTERNET HABER- CIA’nin eski ajanı Edward Snowden’in basına verdiği dosyalardan küresel bir skandal daha çıktı.

The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan belgelere göre ABD ve İngiliz istihbaratı yüzmilyonlarca insanın e-mail, banka bilgileri ve kişisel bilgilerini internetten izledi. Her iki ülkenin ajanları kodlanmış güvenlik sistemlerini kırmak için süper-bilgisayarlar kullandı ve birçok bilgisayar şirketiyle ürünlerinde güvenlik açıkları bırakmaları için işbirliği yaptı.

The Guardian, New York Times ve ProPublica gazetelerinde eş zamanlı olarak yayınlanan habere göre ABD ve İngiliz istihbarat birimleri enkripte (kodlanmış) verileri internetteki en büyük tehdit olarak görerek kodları kırmak için 2010’dan itibaren gizli bir program başlattı.

1 MİLYAR DOLAR PARA HARCANDI

Yaklaşık 1 milyar dolar para harcanan programla okyanus altı kablolara yapılan girişlerle bu hatlardan yapılan haberleşmeler ve veri girişleri izlendi. Hotmail, Google, Facebook ve Yahoo kullanıcılarının haberleşmelerinin takibi için özel bilgisayar programları geliştirilirken ABD Ulusal Güvenlik Ajansı dört büyük şirketin izlenip haberleşmelerin dekode edilmesini “anti-terör ve dış istihbarat edinimi” için hayati olarak nitelendirdi.

Belgeler Microsoft şirketinin Outlook.com ve kişisel sohbet verilerinin dekode edilmesi için istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yaptığını ortaya koyarken örgütlerin ayrıca 4G telefonların enkripte verilerinin çözülmesi için de çalışma yürüttüğünü gösteriyor.

ABD’nin kullandığı dekripto programı olan Bullrun ile kişisel veriler, mesajlaşmaların yanı sıra online alışveriş ve bankacılığı da takip ediliyor. Bullrun kullanılarak şirketler arası ilişkiler, güvenlik şirketlerinin yazışmaları dahi izlenebiliyor.

DEVLET BAŞKANLARININ MAİLLERİ BİLE İZLENDİ

ABD’nin bu programı kullanarak Brezilya ve Meksika Devlet Başkanlarının maillerini dahi takip ettiği de ortaya çıktı.

Belgelere göre ABD ve İngiliz istihbaratları internette yaygın olarak kullanılan birçok kodlama programını üreten şirketlerle işbirliği yapıp programların kontrol edilebileceği güvenlik açıklarının bırakılmasını sağlıyor.

SKYPE CANLI İZLENİYOR

Belgelerde Microsoft, Yahoo!, Google ve Facebook’un yanısıra Skype, AOL, YouTube, Apple ve PalTalk’ın bu sistemle izlendiği ifade ediliyor.

NSA programlarla maillere, video ve sesli sohbetlere, videolara, fotoğraflara, Skype gibi sohbet alanlarına, dosya transferlerine, sosyal ağ detayları ve daha fazlasına erişebiliyor. Guardian’a göre Skype üzeri iletişim istihbarat örgütleri tarafından canlı olarak izlenebiliyor.