BIST 10.161
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.468,78
HABER /  GÜNCEL

ABD hazinesi gelecek konusunda iyimser

ABD Hazine Bakan, ülkenin borçlarının idaresi konusunda yapılan görüşmelerin uzlaşmayla sona ereceğine emin olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ülkenin borçlarının idaresi konusunda, Beyaz Saray ile muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasında yapılan görüşmelerin uzlaşmayla sona ereceğine emin olduğunu söyledi.

Bakanın CNN'e yaptığı bu açıklama, borç tavanını artırma ve bütçe açığını azaltma görüşmelerinde yaşanan yeni krizi izliyor.

Cuma gecesi Cumhuriyetçi partili meclis başkanı John Boehner konuya ilişkin toplantıyı terketmişti.

Bakan Geithner 'bu ülkenin yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi mümkün değildir' dedi.

Geithner Cumhuriyetçilerin önce borçlanma tavanını yükseltip sonra kamu harcamalarında kesinti üzerinde görüşme yapma önerisinin 'sorumsuzluk' olduğunu da söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı, Ocak ayından bu yana Kongre'den federal borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor.

Ancak Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor.

Bakanlık, mayıs ayı başından bu yana borçlanmayı artırmadan tahvil ihalesine devam edilebilecek olağanüstü tedbirler alma yoluna gidiyor.

Bütçe açığı 1,5 trilyon dolara yaklaşan ABD hükümetinin borçlanma tavanı ise 14,3 trilyon dolar düzeyinde.

Başkan Barack Obama, son toplantıda Boehner'in 'son derece adil' bir öneriyi reddettiğini söylüyor.

Obama Boehner'in, sosyal yardım fonlarında 650 milyar kesinti önerisini reddettiğini ileri sürdü.

Boehner ise Obama'nın vergilerde keskin artış isteyerek, 'kale direklerini yana kaydırdığuını' söylüyor.

ABD'de borçlanma tavanı krizi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Standard and Poor's, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin kredi notunu olası bir indirim için ''negatif'' izlemeye aldı.

Kuruluşlar, ülkenin yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda 2 Ağustos'a kadar uzlaşmaya varılamaması halinde ülkenin borçlarını ödeyemeyeceği ve temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde ise borçlanma limitinin yükseltmesinde anlaşılamaması halinde, bunun faiz oranlarında yükselişe neden olacağını söylüyor.

IMF başkanı dünyanın geri kalanı ile birlikte ABD ekonomisi için sonuçlarının ciddi anlamda üzüntü verici olacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, kısa vadeli çözüm önerilerine yanaşmaz ve sağlık harcamalarında büyük kesintiler istemezken, Cumhuriyetçiler zenginlere yönelik vergi kesintilerinin uzatılmaması seçeneğini kabul etmemekte ısrar ediyor.

Obama, 3 Ağustos'a kadar ülkenin borçlanma tavanıyla ilgili sorunun çözülememesi durumunda, sosyal güvenlik emeklilik programındaki ödemelerde sorun yaşanacağı uyarısında bulundu.

Beyaz Saray, Kongre'nin 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını artırmaması durumunda bunun, ABD'yi bir felaketle karşı karşıya bırakabileceğini söylüyor.