BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD ekonomisinde büyüme kaygıları

ABD Merkez Bankasının hazırladığı rapora göre ülkede ekonomik büyüme hala durgun seyrediyor.

Abone ol

ABD Merkez Bankası, son haftalarda ABD ekonomisinin büyüme yönünde ilerleme kaydetmediğini bildirdi.

Bankaya göre bir dizi alanda büyüme hala zayıf.

Açıklama, Merkez Bankası yönetiminde temsilcisi bulunan 12 bölgeden ekonomik verilere dayanarak hazırlanan ''Bej Kitap'' adlı rapora dayandırılıyor.

Rapor Başkan Barack Obama'nın büyüme ve istihdamı artırmaya yönelik yeni önlemleri açıklamasından bir gün önce yayınlandı.

Rapora göre fabrika üretimi istikrarlı bir rotaya oturmuş değil, bir çok alanda perakende satışlar düşük ve emlak piyasası ölü.

Raporda, dalgalı hisse piyasası ve ekonomideki belirsizliğin birçok işletmenin yakın gelecekte büyüme beklentilerini düşürmesine sebep olduğu kaydedildi.

Birkaç bölgede, Temmuz sonunda ve Ağustos ayında otomobil dışındaki ürünlere olan talebin değişmediğine ya da düştüğüne de dikkat çekiliyor.

Rapora göre, St. Louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas ve San Francisco bölgelerinde hafif büyüme kaydedilirken, kalan yedi bölgedeki büyüme ise yavaş ya da durgun oldu.

Haziran ayı ve Temmuz ayı başında 12 bölgeden sekizinde büyümenin yavaşladığına işaret edilen raporda, tüketici harcamalarının birçok bölgede arttığı, ancak bu artışın büyük bölümünün otomobil satışlarından kaynaklandığı belirtildi.

New York, Philadelphia ve Richmond dahil ülkenin büyük bölümünde imalat sektörünün yavaşladığı, Richmond'daki tekstil üreticilerinin, tüketici güvenindeki düşüşe bağlı olarak tekstil piyasasının büyümesinin zayıfladığını ifade ettiği bildirildi.

Boston, Atlanta, Minneapolis ve Dallas'ın geçen yıl yaz dönemindeki zayıf satış seviyeleriyle karşılaştırıldığında satışların hafifçe düzeldiğini bildirmesine rağmen birçok bölgede konut satışlarının yavaşladığına işaret edildi.

Bej Kitap, Fed Açık Piyasa Komitesinin 20 Eylül'de yapacağı faiz toplantısında kullanılacak.

Geçen Cuma günü açıklanan istidam verileri büyük düşkırıklığı yaratmış durumda.

Amerikan hükümeti, Ağustos ayında tarım dışı ekonomide net istihdam yaratılamadığını açıkladı.

İşsizlik oranı da değişmedi ve %9,1'de kaldı.

Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı tarım dışı istihdam verileri beklentilerin epey altında kaldı.

1945 yılından bu yana ilk kez Ağustos ayı istidam verilerinde net büyüme kaydedilemedi.