BIST 10.693
DOLAR 32,26
EURO 35,05
ALTIN 2.443,66
HABER /  GÜNCEL

Abant Platformu yeni Anayasa'yı tartıştı

Abant Patformu'nun 23. toplantısına çok sayıda akademisyen aydın, ve gazeteci katılıyor. Gündam ise yeni Anayasa

Abone ol

Abant Platformu, Türkiye'nin gündemine ışık tutmaya devam ediyor. 23. toplantısında 'Yeni Anayasa'yı konu eden platform, 1 Mayıs'a kadar devam edecek.

Oturumlarda, seçimlerden sonra oluşacak yeni Meclis'in, sivil toplumun da katılımıyla yapacağı yeni anayasanın nasıl olması gerektiğini tartışıyor.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ergun Özbudun, 1982 Anayasası'nın özünde çoğulcu olan bir topluma tek tip kimlik dayatmaya çalıştığını belirterek, yeni anayasanın çoğulcu olması gerektiğini söyledi.

Bolu Abant’ta düzenlenen Abant Platformu’nun ‘Yeni Dönem Yeni Anayasa’ konu eden platformun açılışında konuşan Özbudun, bugün gelinen noktada 1982 Anayasası'nı savunan kimsenin olmadığını ifade etti.

ÜÇ BAŞLIK ALTINDA TOPLANABİLİR

Prof. Dr. Özbudun, yeni anayasa istediğinin yaygın olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Acaba yeni anayasadan ne anlıyoruz? Mevcudunun üç beş rötuşla pişirilip yeniden gelmemesi gerekiyor. Son aylarda iki sivil toplum kuruluşun anayasa çalışması oldu. Özellikle TÜSİAD raporu büyük fırtına oluşturdu. Onun dışında her iki çalışma grubunun olmazsa olmaz gördüğü bir takım alanlar var. Bunlar, üç başlık altında toplanabilir. Biri kimlikler sorunu. Bunun en üst düzeyinde Kürt sorunu yatmakta. Diğerleri, din ve vicdan hürriyeti, sivil ve asker ilişkileri, askeri vesayetin tavsiye edilmesi. Eğer yeni anayasa bu üç sorunla cesaretle karşı karşıya gelmezse, cesaretli reformla evrensel düzeye çıkarılmayacaksa bu çabaya gerek yok. Eğer gerçekten demokratik sivil yeni bir anayasa istiyorsak bu sorunlara demokratik çözümler bulmak zorundayız.”

Prof. Dr. Özbudun, Türkiye’de kimlikler sorunun en önemlisinin Kürt sorunu olduğunun altını çizerek, “Onunun dışında diğer kimliklerin engeller var. Bunun biride Alevilerin sorunları önemli bir yer işgal etmektedir. Bugün çok küçük azınlık mertebesine indirmek olmasına rağmen, gayri Müslimlerin sorunları vardır.” diye konuştu.

1982 darbe anayasanın, özünde çoğulcu olan bir topluma tek tip kimlik dayatmaya çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Özbudun, “Kürt sorunun konusunda inkar politikası devam etmiştir. Ancak son dönemde bazı önemli açılımlar görülüyor. Bunlarda toplumun bazı kesimlerinde tepkiye karşılandı. Özünde çoğulcu olan bir topluma tek tip elbise giydirme gayreti meydana gelmiştir.” şeklinde konuştu. 

DEVLET NÖTR OLMALI

Prof. Dr. Özbudun, devletin din ve inanç bakımından nötr olması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Özbudun, Türkiye’de asker sivil ilişkilerinin demokratik modele uymadığını belirterek, “Durum, hiçbir batı demokrasiyle kıyaslanacak durumda değil. Ayrıca yargıda iki başlılık var. İki başlı yargı sistemi hiçbir batı demokrasiden görülmemektedir. Türkiye yarı özgür olmaya ülke layık değil, tam demokratik tümüyle özgür olmayı fazlasıyla hak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.



Bolu Abant'taki toplantının açılış konuşmasını Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ergun Özbudun ve Abant Platformu Dönem Başkanı Prof. Levent Köker yapacak. Yeni anayasanın temel felsefesi ve prensiplerinin tartışılacağı birinci oturumu Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mete Tunçay yönetecek. Bu oturumda, Prof. Atilla Yayla, Prof. Murat Belge ve Doç. Osman Can tebliğlerini sunacak.

İkinci oturumda ise Prof. Fuat Keyman, Doç. Yücel Sayman, Mehmet Uçum ve Cafer Solgun, yeni anayasanın toplumun geniş müzakeresi ile yapılması sürecini anlatacak. Bu oturumun başkanı ise Prof. Mümtaz'er Türköne. Prof. Mehmet Altan'ın moderatörlük yapacağı üçüncü oturumda, Türkiye'nin siyasi sistem sorunları başlığı altında parlamenter sistemden başkanlık sistemine geniş bir tartışma yapılacak.

Bu oturumun tebliğcileri Prof. Yavuz Atar, Prof. Serap Yazıcı, Doç. Levent Korkut ve Doç. Nur Uluşahin. Son oturumda Prof. Dr. Eser Karakaş başkanlık koltuğunda otururken; Prof. Levent Köker, Prof. Ersin Kalaycıoğlu, Akın Özçer ve Emin Aktar, dünyadaki anayasa tecrübeleri ve örneklerini tartışacak