BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AB bu sözlerle Türkiye'yi tehdit mi etti?

Avrupa Birliği yetkilisi Ria Oomen-Rujiten türkiye ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

2012 Türkiye İlerleme Raporu’nun kaleme almasına az bir zaman kala Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Rujiten Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi gündemdeki idam ve açlık grevi tartışmaları ile ilgili konuştu.

Oomen-Rujiten, idam cezasının geri gelmeyeceği noktasında Türkiye'ye güvendiğini ifade etti. Avrupa Konseyi konvansiyonlarını kabul etmiş ve idam cezası uygulayan ülkeleri üyesi olarak almayacağını bildiği bir AB karşısında Türkiye’nin böyle bir teşebbüste bulunmayacağına inandığını belirten AB Türkiye raportörü şöyle konuştu:

"Eğer idam cezasını geri getirmeye yönelik böyle bir adım atılacak olursa, kesinlikle bunu AB olarak gündemimize alırız ve raporlara da geçiririz. Ben yarın Türkiye'ye gideceğim ve orada önce ekonomik foruma katılıp daha sonra çeşitli temaslarla siyasi liderleri ile bir araya geleceğim. Elbette açlık grevlerini de konuşacağız. Amacım -ki bu Avrupa'nın da genel pozisyonudur- bu grevi yapanların insani şekilde muamele gördüklerinden emin olmak. Bu grevler konusunda öyle umuyorum ki iki yıl önce hükümet tarafından gerçekleştirileceği vaat edilen 'demokratik açılımlar'ın yeniden gündeme gelerek canlanabilmesidir."