BIST 11.072
DOLAR 32,18
EURO 35,00
ALTIN 2.501,17
HABER /  GÜNCEL

9 Mayıs İngiltere basın özeti

İngiliz basınında Nijerya'da kaçırılan kız öğrencileri kurtarma çalışmalarına geniş yer veriliyor. Ukrayna krizindeki gelişmeler de gazetelerin yorum sayfalarında yer alıyor.

Abone ol

Daily Telegraph gazetesinin özel haberinde, Nijerya'da 200'ün üzerinde kız öğrenciyi kaçıran radikal İslamcı Boko Haram örgütünün 'tutsak takası' talep edebileceği ifade ediliyor.

Daha önce Boko Haram örgütü ile yürütülen müzakerelerde bulunan Şehu Sani, gazeteye konuşurken "Boko Haram lideri, servis edilen videoda kız öğrencileri öldürmekle değil, köle olarak satmakla tehdit ediyor. Bu da örgütün kaçırılan kızları elinde bir koz olaak tutmak istediğinin bir göstergesi" diyor.

Sani'nin gazeteye yaptığı açıklamalar şöyle devam ediyor: "Örgüt kızları üç haftayı aşkın süredir elinde tutuyor ve şu ana kadar bir ölüm haberi almadık. Boko Haram muhtemelen kızların serbest bırakılması için bazı şartlar öne sürecektir. Hapisteki Boko Haram üyelerinin serbest bırakılmasını talep edebilirler."

Ukrayna'da iç savaş riski

Guardian gazetesinde ise, Ukrayna krizinin giderek daha fazla iç savaşa yaklaştığına dair bir haber-analiz yer alıyor. Yazıda, Kiev yönetiminin Doğu Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunun bölgede kutuplaşmayı en üst düzeye çıkardığı belirtiliyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Yaşanan krizle birlikte ülkedeki ekonomik durum da giderek kötüleşiyor. Bu tablo, krizin başlarında herhangi bir tarafı desteklemeyen kesimlerin Rus yanlılarına daha fazla sempati duymasına yol açıyor. Bölgedeki Rus yanlıları Putin'in çağrılarına karşın Pazar günü özerklik referandumunda kararlı. 'Tüm yaşananlardan sonra Ukrayna'nın içinde barınamayız' diyorlar."

Gazetenin haberi, Kiev yönetiminin yürüttüğü askeri operasyonların bölge halkını giderek yabancılaştırdığı ve iç savaş riskini artırdığı yorumuyla sonlanıyor.

'Irkçı değiliz'

İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage, bugün Times gazetesi için bir makale kaleme aldı ve partisine yönelik 'ırkçılık' suçlamalarını yanıtladı.

"Artık UKIP ırkçılıkla suçlanamaz" başlıklı yazıda, Farage 2015'teki seçimler etnik azınlıkların UKIP adayı olduğunun altını çizdi.

Farage makalesinde şunları yazdı: "İngiltere'yi dolaştığımda ve halkla biraraya geldiğimde giderek daha fazla sayıda etnik azınlık üyesi İngilizin bizim hareketimize ilgi duyduğunu görüyorum. Bizim savunduğumuz göçmen politikalarını onlar da destekliyor. Etnik azınlıklar da çalışmak için İngiltere'ye gelecek kişilerin en kalifiye insanlar olması gerektiğini savunuyor."

Avrupa'da aşırı düşük enflasyon endişesi

Financial Times gazetesinde ise, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro Bölgesi'nde ekonomiyi canlandırmak için yeni adımlara hazırlandığı ifade ediliyor.

Gazetenin haberinde AMB Başkanı Mario Draghi'nin "Israrcı biçimde düşük seyreden enflasyona karşı gelecek sefer harekete geçmeyi düşünüyoruz" açıklamasına yer veriliyor.

Haberde, piyasaların genel beklentisinin gelecek ay politika faizinin yüzde 0,25'ten yüzde 0'a düşürüleceği yönünde olduğu ifade edilmiş. Haberde, "AMB faiz indirimi yoluyla ekonomik aktiviteyi canlandırıp enflasyonu yükseltmeyi hedefleyebilir" deniyor.