BIST 9.919
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.449,99
HABER /  EKONOMİ

821 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor 

Dünya çapındaki 7 büyük şehri kapsayan Gıda ve Şehirler Araştırması’na göre açlıkla mücadele eden kişi sayısı bir yılda yüzde 4,6 arttı. Dünya çapında 821 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor.

Abone ol

Onlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, hatta öldüğü bir dünyada aynı zamanda tonlarca gıda israfı da oluyor. Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) 7 büyük şehiri inceleyerek BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkılarını belirlemeye çalıştı. 

Dünya çapındaki 7 büyük şehri kapsayan Gıda ve Şehirler Araştırması’na göre açlıkla mücadele eden kişi sayısı bir yılda yüzde 4,6 arttı. Dünya çapında  821 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor.

ŞEHİRLEŞME ARTIYOR
Öte yandan çeşitli nedenlerle dünya nüfusu şehirlere kayıyor. Şu an yüzde 50 olan bu oranın 2050 yılına kadar ise yüzde 80’e ulaşacağını tahmin ediliyor. Şehirleşme aynı zamanda gıda sorununu da meydana getiriyor.

7 BÜYÜK ŞEHİR İNCELENDİ
Şehirlerin gıda israfını önlemek için neler yaptığını ortaya koyan araştırmada New York, Rio de Janeiro, Milano, Ouagadougou, Tel Aviv, Seul ve Sydney’in sürdürülebilir kalkınma, gıda israfı ve açlığa karşı aldığı önlemlerin incelendi. Araştırma ile büyük şehirlerde hayata geçirilen sürdürülebilir uygulamaların Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada büyük katkıları olabileceğini kanıtladı.

Gıda ve Şehirler Araştırması, dünyanın dört bir yanından 70’in üzerinde uzman ve şehir yönetimi üyesinin iş birliği ile gerçekleştirildi. BM’nin 2030 yılı için öngördüğü 17 sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için küresel düzeyde uygulanabilecek çözümler öneren araştırma çerçevesinde, büyük popülasyona sahip 7 şehirdeki gıda ve beslenme sorunlarını çözmek için hayata geçirilen sürdürülebilir uygulamalar paylaşıldı.

SYDNEY'İN YÜZDE  8,5’İ AÇIKLIKLA MÜCADELE EDİYOR
Avustralya’nın Başkenti Sydney’de nüfusun yüzde 8,5’inin yiyecek alacak maddi duruma sahip olmadığı için açlıkla mücadele ettiği belirtildi. Sydney Üniversitesi ve New South Wales Canberra Üniversitesi, bu sorunu çözmek için özel sektör ile iş birliği yaparak FoodLab Sydney projesi üzerinde çalışmaya başladı.

GÜNEY KORE'DEN REKOR BÜRÇE
Güney Kore’nin başkenti Seul’de Eco School projesi ile gençlerin sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişiminin kolaylaştırılması hedeflendi. Şehirdeki 705 bin öğrencinin sürdürülebilir gıdaya erişimini kolaylaştırmak için 2011’de yürürlüğe giren projeye, bugüne dek 2,5 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.

ÇATI KATLARI TARLA OLDU
Çevresel sürdürülebilirliğin lideri olarak gösterilen Tel Aviv’de ise insan sağlığı ve çevreyi korumaya yönelik çözümler bulmayı amaçlayan Bon Appetite programı, 2016’da yürürlüğe girdi. Programla birlikte Tel Aviv’de yer alan 38 alışveriş merkezinin çatı katı, hidroponik teknoloji desteği ile ekime uygun bahçe olarak kullanılmaya başlandı.

MENÜLERE KALORİ BİLGİSİ EKLENDİ
New York, sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına restoranlarla başladı. Şehirdeki restoranlar ve gıda perakendecilerinin trans yağ kullanması yasaklandı; menülerde yer alan her yemeğin kalori miktarının yazılması kural haline getirildi.

VERGİ İNDİRİMİ 840 TON TASARRUF SAĞLADI
Milano’da ise gıda israfını azaltmaya yönelik farklı yaptırımlar yürürlüğe girdi. Çöpe atacağı yiyecekleri yardım derneklerine bağışlayan insanlardan %20 daha az vergi alınarak 6 ayda 840 ton gıda tasarrufu sağlandı. Rio de Janeiro ve Ouagadougou’da ise tarıma ve çiftçiye yatırım yapılarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması hedefleniyor.