BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.382,38
HABER /  DÜNYA

8 yaşındaki çocuğa kafa kesme eğitimi!

Bağdat’ta IŞİD’in elinden kurtulmak için intihar bombacısı numarası yapan 14 yaşındaki Suriyeli çocuk, bugün İngiliz ve Amerikan basınında manşet oldu.

Abone ol

Amerikan Wall Street Journal gazetesinden Maria Abi Habib, terör örgütü IŞİD’in saflarında savaşan beş çocuk militanla Türkiye’de görüştü. Gençler, örgüt tarafından nasıl kandırıldıklarına, infazları nasıl gerçekleştirdiklerine dair korkunç ayrıntıları anlattılar.

Sadece ismini söyleyen Suriye’nin Halep kentinin Münbiç kasabasından 17 yaşındaki Cemah, parasızlıktan ve can sıkıntısından geçen yıl IŞİD’e katıldığını, beş ay sonra kaçtığını anlattı. Sekiz yaşındaki bir çocuğun bile katıldığı derslerde “kafa kesme eğitimleri alan” Cemah, “Bir gün eğitimde üç Suriyeli asker getirdiler. Çok korkuyorlardı... Öğretmenlerden biri, “Kim bu kafirlerin kafasını keserse Allah’ın nimetlerini alacak” dedi. En küçük çocuklar, ellerini kaldırdı ve çoğu seçildi. Daha sonra öğretmenler çocuklara kesilen başları elden ele dolaştırmaları emrini verdi” dedi. Cemah, kafa kesmeyi, “Soğan doğramayı öğrenmek gibiydi. Alnından yakalıyorsun, sonra yavaşça boynunu kesiyorsun” diye aktardı.

10 yaşında gönüllü cellat

Bir diğer çocuk militan, Gaziantep’te gazeteye konuşan 17 yaşındaki İsmail. Suriye’nin Deyr ez Zour bölgesinde yaşayan İsmail’in ailesi rejim karşıtıydı. 2011’de ‘ılımlı muhalif’ olarak gösterilen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kasabalarını ele geçirince o dönem 14 yaşında olan İsmail ve yedi yaşında olan kardeşi örgüte katıldı. Çocuklar, daha sonra El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’ne, 2013 yazında ise IŞİD’e dahil oldular. İsmail önce bir IŞİD emirinin verdiği 45 günlük şeriat eğitiminden ‘mezun oldu’, sonra 15 günlük askeri eğitime katıldı.

Bu yaz ise Deyr ez Zour’da bir aşiretin 14-45 yaş arasındaki tüm erkeklerinin kafalarının kesileceği korkunç infaza katılması için komutanlarından emir aldı. Bunu yapmamak için direndi. Ancak bu vahşi görevi 10 yaşındaki kardeşi büyük bir heyecanla kabul etti. Ve yüzlerce kişi öldürüldü. Ağustos ayında ise İsmail, “ihbar eder, öldürülürüm” endişesiyle kardeşine dahi söylemeden Türkiye’ye kaçtı. 14 yaşındaki başka bir çocuk ise “Aptal olanlar intihar bombacısı seçilirdi” dedi. Gazeteye göre ifadeleri, IŞİD’in en son bu ay yayınladığı sekiz yaşındaki çocukları Suriye askerinin kafasıyla ‘oynarken’ gösteren videolar doğruluyor. Çocuklar, şimdi kâbuslarıyla Türkiye’de yaşamaya devam etmeye çalışıyor.

Murat (15), mayısta Halep’te IŞİD tarafından kaçırılan Kürt çocuklarından biri. Kurtarılsa da hâlâ IŞİD’in etkisi altında.

Camiyi patlatacaktı teslim oldu

New York Times gazetesi ise Bağdat’ta bir Şii camisine intihar saldırısı düzenlemekten son anda vazgeçen Suriyeli Usaid Barho’nın (14)  hikâyesini yazdı. Suriye’nin Münbiç kasabasından genç, camide beyninin yıkanmasının ardından IŞİD’e katılmak için evden kaçtığını anlattı. Silahlı eğitim aldıktan sonra Irak’a yollanan Usaid, burada pişman oldu ve kurtulmak istedi. Bunun için de intihar saldırısı düzenlemeye gönüllü old. Geçtiğimiz günlerde bir akşam caminin kapısındaki güvenlik görevlilerine yaklaşarak “Üzerimde intihar yeleği var, ama kendimi patlatmak istemiyorum” diyerek teslim oldu. Usaid, doktor olmak istediğini, Türkiye’de üniversiteye gitmek istediğini söylüyor. Usaid’in geçmişiyle ilgili anlattığı detaylar doğrulanamıyor. Irak’ta sorgusu devam ediyor.