BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.514,93
HABER /  GÜNCEL

8 şehit askerde kahreden rapor

8 şehidin verildiği Çukurca’da saldırı istihbaratının önceden verildiği, ancak yeterli önlemin alınmadığı ortaya çıktı.

Abone ol

İstihbarat birimlerinin 2 Temmuz tarihli raporunda, PKK’lıların Hakkâri Şemdinli’de şiddetli çatışmalar gerçekleştirmeyi amaçladığı, eşzamanlı olarak Çukurca’da üs ve karakollara saldırılar gerçekleştirebilecekleri uyarılarının yer aldığı ortaya çıktı.

İKİ PKK'LI KONUŞTU AMA
PKK’lı S.S. kod adlı kadın ile R.D. kod adlı Suriyeli erkek, örgütün İran’daki kampından kaçarak 2 Temmuz’da Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı’na teslim oldu. İki PKK’lıdan alınan bilgiler ve bu bilgilerin doğruluğunun bölgede araştırılmasının ardından, istihbarat birimleri çarpıcı bir değerlendirme raporu hazırladı.

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın Değerlendirme raporunda, PKK’nın son dönem etkinlikleri detaylarıyla yer aldı. Rapordan 21 gün sonra, Şemdinli’de günlerdir süren çatışmalar başlarken, Çukurca bölgesindeki Geçimli Karakolu’nun saldırıya uğraması, gerekli istihbaratın alınmasına rağmen eylemlerin neden önlemediği sorusunu akıllara getirdi.

EYLEM ERTELENDİ
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin başta olmak üzere devletin üst kademesine sunulan değerlendirme raporunda, Çukurca ile ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Raporda, “PKK’nın Çukurca’ya yönelik büyük çaplı bir eylem gerçekleştirmek amacıyla faaliyetlerde bulunduğu bilinmektedir” denildi. Raporda, PKK’nın eylem için gerekli hazırlığı yaptığı ancak, yaklaşık 20 gün önce iki PKK’lının örgütün bölgedeki gruplarından kaçması nedeniyle eylemin ertelendiği yönünde bilgiler elde edildiği kaydedildi.

KARAKOLLARA SALDIRI
Raporda, daha önce TSK’nın operasyon yaptığı Kazan Vadisi kırsalında ve Irak’ın Ore alanında faaliyet gösteren örgüt mensuplarının, Çukurca ilçe merkezi ve sınır bölgelerinde bulunan askeri karakol ve üs bölgelerini hedef aldığı, “büyük çaplı” eylem arayışı içinde olduğu yönünde istihbari bilgiler elde edildiği kaydedildi.

100 KİŞİLİK GRUP
Ayrıca, Kazan Vadisi, Kayalık ve Alandüz kırsalında 80’e yakın örgüt mensubunun bulunduğu belirtilen raporda, Çukurca’nın hemen güneyinde yer alan örgütün Zap kampı ile Metina kampından 100 kişilik bir grubun Çukurca kırsalına geçiş yapma hazırlığında olduğu vurgulandı.

EVLERDEN ÇIKIN
Elde edilen bilgiler ışığında bölgedeki istihbarat çalışmalarına ağırlık veren güvenlik birimleri önemli bir bilgiye daha ulaştı. Buna göre, eylem için hazırlıklarını sürdüren PKK’lılar, Çukurca ilçe merkezine yönelik planladıkları eylemde sızma ve saldırı amacıyla kullanacakları güzergahlar üzerinde evleri bulunan vatandaşlara işbirlikçileri aracılığıyla en kısa sürede evlerini boşaltmaları talimatını verdi.

KURYE VE İŞBİRLİKÇİ AĞI
İstihbarat birimlerince hazırlanan raporda, örgütün Kuzey Irak’taki Zap, Gare, Avaşin, Basyan, Hakurk, Ari ve Kaniraş kamplarındaki militanlarının bahar aylarıyla birlikte sınırdan sorunsuz olarak geçtikleri, geliştirdikleri kurye ve işbirlikçi ağı sayesinde her türlü lojistik ihtiyaçlarını karşıladıkları ve böylelikle eylem arayışına girdikleri kaydedildi.

EŞ ZAMANLI EYLEM
Örgütün son dönemde özellikle Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde güvenlik kuvvetlerine yönelik büyük çaplı eylem arayışı içinde oldukları konusunda “somut bilgiler” bulunduğu belirtilen raporda, “PKK’nın Çukurca ve Şemdinli’ye yönelik eşzamanlı eylem düzenleme ihtimali göz önünde bulundurulmaktadır” denildi.

SUİKAST TİMLERİ
İstihbaratların yanı sıra yakalanan PKK’lıların ifadelerinden il ve ilçe merkezlerinde gerçekleştirilecek eylemlerin önceki eylemlerden farklı olarak sabotaj, suikast ve saldırı timlerinden oluşacağı kaydedilen raporda, savunma timlerine gerek görülmediği, “terör saldırılarının önceki saldırılardan farklı planlandığı” belirtildi. Raporda, “İl ve ilçe merkezlerinde günlerce sürecek eylemler gerçekleştirilmesinin hedeflendiği ve dünya kamuoyunun gündemine yansıyacak şiddetli çatışmalar öngörüldüğü anlaşılmaktadır” ifadesine yer verildi.