BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.476,51
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

7 yıllık kan davası böyle bitti

Van'ın Erciş ilçesinde iki aile arasındaki kan davası, düzenlenen barış töreniyle sona erdi.

Abone ol

Erciş ilçesine bağlı Çakırbey köyünde yaşayan Atmaca ve Demir aileleri arasında 7 yıl önce başlayan kan davasının sona ermesi dolayısıyla ilçe merkezindeki bir yemek fabrikasına ait salonda tören düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, en kötü barışın, dargınlıktan, küskünlükten ve savaştan daha hayırlı olduğunu belirterek, kan davasını barışla çözmek için emek sarf eden ilçedeki kanaat önderlerine ve her iki aile üyelerine teşekkür etti.

Vali Karaloğlu, hiç bir din, inanç, kültür ve geleneğin, masum insanların ölmesini haklı görmeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Biz bugün burada çok basit bir olayla ortaya çıkmış kavga neticesinde 7 cana mal olmuş bir problemin çözümü için buradayız. Ama dönüp keşke bu olay olmasaydı dememiz gerekiyor. Bu olay neden oldu, bunun sebeplerine bakmamamız gerekir. Bizim ne inancımızda, ne kültürümüzde, ne geleneğinizde ne de örfümüzde can almak, cana kıymak, cana kastetmek vardır. Bizim kitabımızda 'masum bir insanın ölümü, alemin ölümüdür' yazar. Biz 7 cana basit bir çocuk kavgasından dolayı kıymışız. Bu Allah'tan reva mı? Ama dönüp geriye bakmayacağız. Bu olaylardan ders çıkarıcağız. Bir daha bu olayların yaşanmaması için bir birimizi uyaracağız.''

Bu tür olayların yaşanmaması için toplumdaki herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini anlatan Karaloğlu, ''Yoksa biz daha çok barış yemeği yaparız. Allah rızası için en küçük itilafınızı, en küçük sorununuzu çözmek için silaha, namluya müracaat etmeyin'' dedi.

EL SIKIŞIK SÖZ VERDİLER

İl Müftü Yardımcısı Faysal Geylani'nin okuduğu dua sonrası Atmaca ve Demir ailelerine mensup kişiler el sıkışarak, kan davasını sürdürmeyeceklerine söz verdiler.

Barış törenine Kaymakam Ferhat Kurtoğlu, 108. Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Yılmaz Yıldırım, Belediye Başkanı Fatih Çiftci, Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser ile vatandaşlar katıldı.

Çakırbey köyünde yaşayan Atmaca ve Demir aileleri arasında, 18 Aralık 2003 tarihinde çıkan anlaşmazlığın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 6'sı Atmaca ailesinde 7 kişi yaşamını yitirmiş, 5 kişi de yaralanmıştı.