BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

60 bin mülteci daha geliyor

HDP Milletvekili Selma Irmak, sınır dışında Türkiye'ye girmek için 60 bin insanın (Ezidi) hazırlık yaptığını söyledi. Irmak, dün 3 bin kişinin Uludere'ye geldiğini belirtti.

Abone ol

Demokratik Toplum Kongresi'nden (DTK) oluşan 2 heyet, Kuzey Irak ve Suriye'ye yaptıkları ziyaretlerin ardından Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. Heyet adına konuşan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Mezopotamya'nın tamamında savaş yaşandığını belirterek, 60 bin insanın Türkiye 'ye giriş yapmaya hazırlandığını söyledi. 

Irmak, "Dün 3 bin kişi Uludere'den giriş yaptı. 60 bin insan sınırda ve Türkiye'ye giriş yapmak için hazırlanıyor. Bu sayı giderek yükseliyor. Zaho'da binlerce insan parklarda ve yol kenarlarında çok zor şartlar altında yaşıyor. 160 bin insanın Zaho'da 180 bin civarında ise Dohuk ve çevresinde yerleşmiş. Yine 100 bin kişi de Şengal Dağı'nda ablukaya alınmış." dedi.

Aralarında HDP Milletvekilleri Gülser Yıldırım, Selma Irmak, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız ve Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın da bulunduğu bir heyet Kuzey Irak ve Suriye'ye yaptıkları ziyaretin ardından DTK il binasında basın toplantısı düzenledi. Heyet adına konuşan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, IŞİD tehlikesinin henüz geçmediğini söyledi. IŞİD'in toprakları tehdit ettiğini dile getiren Irmak, şunları söyledi: "Önce Rojava ile başlayan katliam sonra da Musul ve Şengal'de son buldu. Sonu belli olmayan bir güç, serseri bir mayın Mezopotamya topraklarında başını almış gidiyor. Bu gücün yarattığı vahşet ve oluşturduğu utanç tablosu gözler önündedir. Biz bu tabloya elbette ki izleyici kalamazdık. DTK bünyesinde oluşturan ve HDP, DBP ve diğer temsilcilerimizin de yer aldığı bir koordinasyon ivedilikle bu meselenin karşısında oluşabilecek her türü yardımı bulunmak ve bu acıyı paylaşmak için çalışmalara başladık."

Bölgede büyük bir trajedi yaşandığını anlatan Irmak, "Böyle bir vahşet, bir anne çocuğunu terk etmek zorunda kalıyor. Anne ve babası ölen yüzlerce çocuk güneşin altında yaşamlarına veda etmek zorunda kalıyor. Hastaların büyük bir bölümü hastaneye yetiştirilemiyor. Neredeyse bir genç kız bile yok. Bunların tamamına el konulmuş." sözleriyle durumu dile getirdi.
Bu trajedinin son bulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Irmak şöyle konuştu: " Ortadoğu 'da ulus-devlet projesinin sadece halklara kıyım ve katliam getirdiğidir. Ulus-devlet çerçevesinde yerleştirilen insanların hiçbir zaman güvenlik içerisinde yaşamayacaklarını bir kez daha görmüş olduk Şengal katliamıyla. O nedenle demokratik ulus projesinin, özerk yapılanmaların ve kendi öz savunmasını sağlayan yapıların ivedilikle burada oluşturulması gerekiyor. Çare budur. Onun dışında üretilecek yardımlar ya da oluşturulacak kamplar çözüm olmayacak. Eninde sonunda başka bir güç çıkıp o halklara ve inanç gruplarına saldıracak."