BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

6 Şubat 2012 Basın Özeti

Rusya ve Çin'in BM'deki Suriye vetosu 'ahlaki körlük', Putin muhaliflerinin 'tahminlerin üstündeki' haftasonu çıkartması, Yunanistan 'iflasın eşiğine biraz daha yaklaştı' ve sanat pazarında fırtınalar estiren Katar.

Abone ol

'Ahlaki körlük'

İngilliz basınından Times, Beşar Esad hükümetinin kınanmasını hedefleyen karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosuna takılmasını, bugünkü başyazısında, ''ahlaki körlük'' olarak niteliyor.

Moskova ve Pekin'i eleştiren gazete, her iki hükümetin de kendi çıkarlarını gözeterek Suriye'de Beşar Esad yönetiminin yaptıklarını görmezden geldiklerini ve büyük bir ikiyüzlülük sergilediklerini öne sürüyor.

Times, Güvenlik Konseyi'ndeki veto ardından, Batılı ülkelerin ve Arap dünyasının Beşar Esad'a karşı yeni bir ittifak oluşturma çabasına girdiğini belirtiyor.

Güvenlik Konseyi'ndeki veto ardından Suriye'deki durumun bir iç savaşa dönüşme korkusunun arttığını yazan Independent gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Rusya ve Çin'e yönelttiği sert eleştiriyi bildiriyor.

Vetoyu gülünç diye niteleyen ve adalet anlayışını ayaklar altına aldığını söyleyen Dışişleri Bakanı Clinton, Birleşmiş Milletler çatısı dışında Suriye halkına yardım çabalarının iki kat artırılması çağrısını yapıyor.

Yorumcular Clinton'ın bu sözleriyle Libya konusunda oluşturulan Temas Grubu'na benzer bir ittifakı ima ettiğini düşünüyor. Libya krizi esnasında Kaddafi muhaliflerine yardım sağlamak amacıyla Arap ülkeleri ve diğer ülkelerden oluşan bir grup oluşturulmuştu.

Bulgaristan'ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ''iğdiş edilmiş bir halde'' olduğunu söyleyen Hillary Clinton, ABD'nin Suriye hükümetine yönelik ''bölgesel ve ulusal'' yaptırımların sıkılaştırılması için gayret sarfedeceğini belirtmişti.

Putin muhalefeti

Financial Times gazetesi, Rusya'da haftasonu Putin muhaliflerinin düzenlediği protesto gösterilerini değerlendirdiği haberinde, dondurucu soğuğa karşın sokağa çıkan on binlerce protestocunun, Putin'in iktidarına tahminlerin ötesinde güçlü biçimde meydan okuduklarını yazıyor.

Financial Times, Rusya'da reform hareketinin güçten düştüğü yorumları yapanların haftasonu sokakları dolduran insan kalabalığı karşısında yanıldıklarını anladıklarını öne sürüyor.

Gösteriler, usulsüzlük karıştığı iddia edilen aralık ayındaki seçimlerden bu yana üçüncü büyük protesto eylemiydi.

Financial Times, Moskova'nın merkezindeki Ekim Meydanı'nda -19 dereceye karşın toplanan kalabalığın sayısının Rusya hükümetinden yetkililere göre 36, protestoculara göre ise 120 bin kişiden oluştuğunun belirtildiğini bildiriyor.

Gösteriye yakalarına beyaz kurdele takarak katılanlar Ekim Meydanı'ndan 1 kilometre uzaklıktaki Bolotnaya Meydanı'na ellerindeki "Putinsiz Rusya" ve "Özgür, Adil Seçimler" yazılı pankartlarla yürüdü.

Rusya'da önümüzdeki Mart ayında seçimler var ve Financial Times, anketlerde azalmış halde bile yüzde 44 civarında destek gördüğü anlaşılan Vladimir Putin'in yeniden seçileceğine hemen hemen herkesin kesin gözüyle baktığını hatırlatıyor.

Ancak gazeteye göre Rusya'da değişen bir şey var. Financial Times, Putin'in bir zamanlar dokunulmaz diye düşünülen otoritesinde muhalefetin ısrarla sürdürdüğü protestolar sayesinde çatlaklar oluşmaya başladığını yazıyor.

Yunanistan 'bıçak sırtında'

Financial Times'ın Yunanistan'la ilgili haberinin başlığı ise, ülkenin borçlarını ödeyemez duruma gelmeye biraz daha yaklaştığını öne çıkarıyor.

Gazete, ulusal birlik hükümetinin siyasi liderlerinin, IMF ve Avrupa Birliği'nin talep ettiği yeni kemer sıkma önlemlerinde anlaşamadığını bildiriyor.

Teknokrat Başbakan Lukas Papadimos, Avrupa Birliği ve IMF'nin 130 milyar euro'luk ikinci yardım dilimi karşılığında Yunanistan'dan yerine getirmesi istenen ekonomik reformlar konusunda koalisyondaki üç partinin liderlerinin desteğini sağlamaya çalışıyor.

Haftasonu pazarlıklarda bir sonuca varılamadığı için liderlerin bugün görüşmelere yeniden başlayacağı açıklandı.

Atina hükümetinin mart ortasındaki borç ödemelerini yerine getirebilmesi için yardım dilimini bu tarihten önce garanti etmesi gerekiyor.

Euro bölgesi maliye bakanları pazartesi günü bir araya gelerek Yunanistan'a sunulan ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmayı umuyordu.

Fakat Yunan siyasetçiler anlaşamadığı için, bu toplantı da şimdi iptal edilmiş bulunuyor.

Atina hükümetinin 20 Mart tarihinde özel kreditörlere yaklaşık 14.4 milyar euro geri borç ödemesi yapması lazım.

Guardian gazetesi, konuyla ilgili haberinde, Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un borç veren yabancı kurumlarla sürdürdüğü görüşmeleri ''bıçak sırtında'' diye nitelediğini öne çıkarıyor.

Yunanistan'dan asgari ücreti indirmesi, tatil ikramiyelerini kesmesi, emeklilik ödemelerini azaltması ve 150 bin kamu çalışanını işten çıkarması isteniyor.

Guardian, ek kemer sıkma önlemlerinin geçirilmesi durumunda, Yunanistan'daki siyasi liderlerin, sendikaların ve işveren kurumlarının ''toplumsal patlama'' uyarısında bulunduklarını belirtiyor.

Katar: Sanat pazarının yükselen yıldızı

Yunanistan'ın sıkıntılarıyla taban tabana zıt bir haber, Independent'ta. Gazete, sanat dünyasında yeni bir açık artırma rekorunun kırıldığını bildiriyor.

Eser, Fransız ressam Cezanne'ın İskambil Oyuncuları adlı tablosu. Rekor kıran satış fiyatı, 250 milyon dolar. Alıcı ise, müzayede salonlarında giderek daha çok varlığını hissettiren Katar'ın kraliyet ailesi.

Çeyrek milyar doları gözden çıkaran kişinin Katar Emiri'nin kızı olduğunu yazan Independent, Cezanne'ın tablosunun 2014 yılında açılacak Katar Ulusal Müzesi'nde sergilenmesinin beklendiğini bildiriyor.

Gazete, Körfez'deki küçük ve zengin ülke Katar'ın son altı yıldır sanat pazarındaki en büyük alıcı olduğu görüşüne yer veriyor.