BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.407,89
HABER /  GÜNCEL

40. Dünya Satranç Olimpiyatı başladı

28 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un ilk kez ev sahipliği yapacağı 40. Dünya Satranç Olimpiyatı 161 ülkeden 1800 sporcu yarışacak.

Abone ol

Wow Hotel de düzenlenen 40. Dünya Satranç Olimpiyatı’nın açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanı sıra, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı ve bu müsabakada mücadele verecek 161 ülke sporcuları ile antrenörleri katıldı.

Açılış töreni öncesi basın mensuplarına Türk satranç sporcularını tanıtan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı yaklaşık 161 ülkenin bu olimpiyatlara katılacağını belirterek, “Cumhuriyetin 100. yılında çok kuvvetli bir takım ile Türkiye’yi temsil etmek istiyoruz. 6 aydır bu olimpiyata hazırlanıyoruz. Çok başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü 2008 yılında olimpiyatları yapmıştık ve bu yılda devletimiz bizden doğrudan başkanımız olimpiyatları tekrar almamızı istedi. Onların bizde verdiği bu deste karşılık bu ülke adına bu insanlar için en güzel organizasyonu yapmak istedik. Tabi onun yanında sportif olarakta çok iyi başarılar elde etmek istiyoruz. Geçen yıl dünya satrancının önemli ülkelerinden biri Gürcistan'ı yenmiştik. Ondan önce İsrail'i yenmiştik. Burada da aynı şekilde bir kaç ülkenin canını fena halde yakmak istiyoruz. Bu olimpiyattaki başarımız olimpiyat tarihine altın harflerle yazılacak” dedi.

Öte yandan gerçekleştirilen açılış töreni bir olimpiyat geleneği olan bayrak geçişleri ile başladı. Ardından gerçekleştirilen Türk yörelerinin temasını üstlendiği dans gösterileri ile Türk ve yabancı bütün sporculara görsel bir şölen sunuldu. Açılış senfonisisin ardından açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, satrancın spor dallarının en önemli branşlarından biri olduğunun altını çizerek, “Satranç bu ülkeye yayılması açısından önemli bir spor ve Türkiye Satranç Federasyonu’nu yaptığı bu önemli organizasyondan ve attı bu büyük adımdan dolayı kutluyorum. Bu bağlamda bu organizasyonun Türkiye’de yapılıyor olması çok büyük bir önem ve değer taşıyor. İstanbul 2012 yılında Avrupa kültür başkenti idi İstanbul bu yıl ise, Avrupa spor başkenti ve İstanbul 2020 olimpiyat adayı bir kentimiz” şeklinde konuştu.

SİZLERİ BU SEVGİ ÜLKESİNDEN AĞIRLAMAK DOLAYI ÇOK MUTLUYUZ

Türkiye’nin bir dostluk ve kardeşlik ülkesi olduğunu söyleyen Bakan Kılıç, “Bizim coğrafyamız din dil ırk renk ayrımı yapmaksızın bütün insanlığa kapılarını açan bir coğrafyadır. Bu noktada sizleri bir sevgi ülkesi olarak Türkiye’de ağırlamaktan son derece mutluyuz. Bu organizasyonda katkısı bulunana herkese çok teşekkür ediyorum. 40. Dünya Satranç Organizasyonu’nun en büyük destekçisi biziz. Umuyorum ki her Türk genci hayatının bir karesinde bir akıl, zeka ve strateji oyunu olan satrancı oynasın. Unutmayalım ki satranç aynı zamanda ahlak ve disiplin sporudur” diye konuştu.
Açılış töreni sonrasında takımlar olimpiyatta ‘Siyah’ mı yoksa ‘Beyaz’ renkle mi yarışacaklarını çekiliş ile belirlediler.