BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,81
ALTIN 2.400,16
HABER /  DÜNYA

4. ULUSLARARASI SAĞLIKTA PERFORMANS VE KALİTE KONGRESİ

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlıkta performansa dayalı sistemin, ‘ne kadar hasta o kadar para’ mantığıyla çalıştığını belirterek,...

Abone ol

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlıkta performansa dayalı sistemin, ‘ne kadar hasta o kadar para’ mantığıyla çalıştığını belirterek, “Performans sistemi uygulanacaksa sayıya göre değil kaliteye göre yapılmalıdır” dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, 4. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi’ne katıldı. ‘Sağlıkta Performansa Sendikal Bakış’ isimli sunumunu gerçekleştiren Memiş, sağlıkta dönüşümdeki hedefleri anlatarak, “Bireyin sağlığa ulaşımı, Sosyal Güvenlik Kurumları’nın tek çatı altına alınması, teknolojik gelişimler, cihazlarda teknolojik alt yapı gibi konular hedeflendi ancak bu hedefler arasında sağlık çalışanlarının kalitesi ve özlük hakları yer almadı” diye konuştu.
Sağlıkta büyük bir başarı elde edildiğini hatırlatan Memiş, vatandaşa sunulan kalitenin arttığını ancak bu süreçte çalışan memnuniyeti araştırmalarının yapılmadığını bildirdi. Sağlık personelinin aldığı ücretlerin oldukça düşük olduğunu savunan Memiş, “Türkiye’de ek ödeme dahil ücret bin 870 dolardır. Türkiye’deki sağlık personeli diğer ülkelerdeki meslektaşlarından üç kat daha fazla çalışıyor ancak yarısı kadar bile ücret alamıyor” şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanlarına yönelik bir anket yapıldığını belirten Memiş, “Sağlık çalışanlarına, ‘fırsatınız olsaydı mesleğinizi değiştirir miydiniz?’ diye sorduk, çalışanların yüzde 60,8’i ‘evet değiştirirdim’ diyor. ‘Sağlık Bakanı olsanız ilk neyi değiştirirdiniz’ diye sorduğumuzda, çalışanların yüzde 45’i, ilk önce adaletsiz döner sermaye sistemini değiştireceğini söyledi” ifadesini kullandı.

PERFORMANSA DAYALI EK ÜCRET SİSTEMİ
Performansa dayalı ek ücret sistemine de değinen Memiş, “Bu sistem dış etkenlere açık, demoralize edici ve sürprizlerle doludur. Çalışan bize göre yaptığıyla değerlendirilir. Ama mevcut sistem yapmadığından da sorumlu tutuyor. Döner sermaye sistemi maalesef bütün kurumlarda ayrı ayrı uygulanıyor” dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, sağlıkta performansa dayalı sistemin ‘ne kadar hasta o kadar para’ mantığıyla çalıştığını belirterek, “Performans uygulanacaksa sayıya göre değil kaliteye göre yapılmalıdır” diye konuştu.
Sağlık çalışanlarına yıpranma payının verilmesi gerektiğine işaret eden Memiş, sağlık çalışanlarının tüm gelirlerinin de emekliliğe yansıtılması gerektiğini vurguladı.

ÜÇ SAĞLIK ÇALIŞANININ HAYATI KISA FİLM OLDU
Sunumun ardından Sağlık-Sen tarafından hazırlanan, görev başında hayatını kaybeden ve sakatlanan 3 sağlık çalışanının konu edildiği kısa film gösterimi yapıldı. Film, salonda duygusal anlara neden oldu. Sağlık-Sen Başkanı Memiş, filmin kamu spotu olacağını bildirerek, 13 Mayıs’ta galasının yapılacağını söyledi.
(İHA)