BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

4 Ağustos İngiltere basın özeti

Financial Times: ABD kararsızlık yaşarken IŞİD'le mücadele yavaşlıyor, IŞİD'e karşı hava saldırılarında "459 sivil öldü", Eski İngiliz Başbakanı Heath hakkında çocuk tacizi iddiaları ve boğa güreşi "tarihe karışabilir.

Abone ol

Financial Times dünya haberleri sayfalarında "ABD kararsızlık yaşarken IŞİD'le mücadele yavaşlıyor" başlıklı bir habere yer veriyor.

Gazete ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye muhalefetinden isimlerle IŞİD'den geri alınacak yerler konusunda aylar süren ayrıntılı görüşmeler yaptığını söylüyor.

Ancak gazete koalisyonun çok daha temel bir soruya "Kim savaşacak" sorusuna hala yanıt bulamadığını kaydediyor. Gazete şöyle devam ediyor;

"İran'la nükleer anlaşmanın tamamlanmasından sonra Obama yönetimi Suriye içsavaşı labirentine dahlini daha da arttırdı. Geçen hafta Türkiye'yle üs anlaşmasına varıldı. ABD'li ve Türk yetkililer Suriye muhalefetinden savaşçılarla Türkiye-Suriye sınırının Fırat Nehri'nin batısında kalan kesiminde IŞİD'le mücadeleyi planlıyor. Ancak koalisyona yakın Suriyeli muhalif gruplar, koalisyon üyeleri hala hani grupların savaşa katılmasına izin verileceği konusunda tartışırken hala beklediklerini söylüyor...Bu arada düşmanları ise kararlı adımlar atıyor. Geçen hafta El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi koalisyon güçlerinin eğittiği ilk 60 isyancının üçte birini rehin aldı. Türkiye'nin uzun süredir beklenen IŞİD'le mücadele koalisyonuna katılacağı açıklamasında kısa süre sonra yaşanan bu gelişme koalisyona büyük darbe vurdu. "

"Washington'ın Türkiye-Suriye planları net değil"

Washington'ın Türkiye-Suriye sınırındaki planlarının da net olmadığını söyleyen gazete "Türkiye bir 'tampon bölgeden' bahsetmeye devam ederken, ABD'li yetkililer amacın Türkiye'ye uzanan ikmal yollarını kesmek için 'sınırı temizlemek' olduğunu söylüyor" diyor.

Gazete üst düzey bir ABD'li yetkilinin Türkiye'yle hala IŞİD'le mücadelede hangi gruplarla işbirliği yapılacağı konusunda bile hala anlaşılmadığını söylediğini aktarıyor. Yetkili "Göreceğiz. Bizim kesinlikle birlikte çalışmayacağımız gruplar var" diyor.

"IŞİD'e karşı hava saldırılarında 459 sivil öldü"

Guardian ise bağımsız gazetecilerin oluşturduğu Airwars (Hava savaşları) adlı bir gruba göre ABD'nin IŞİD'i hedef alan saldırılarında 450'den fazla sivilin öldüğünü duyuruyor.

ABD'nin şimdiye dek sadece iki sivil ölümünü kabul ettiğini vurgulayan gazete Airwars'un güvenilir olduğunu söylediği verilere göre 52 hava saldırısında 100'dan fazlası çocuk 459 kişinin öldüğünü yazıyor.

Guardian ayrıca ABD öncülüğündeki koalisyonun komutanı Korgeneral John Hesterman'ın IŞİD'e karşı hava saldırılarını "Hava savaşları tarihinin en hassas ve disiplinlisi" diye tanımladığını hatırlatıyor.

Eski İngiliz başbakanı hakkında çocuk tacizi iddiası

İngiltere basınının bugün geniş yer verdiği haberlerden biri 1970-74 yılları arasında İngiltere başbakanlığı yapan Edward Heath hakkındaki çocuk tacizi suçlamaları.

Times'ın manşetindeki habere göre 20 yıl önce bazı siyasetçilerin adının karıştığı çocuk tacizi soruşturmasının üzerinin kapatılmasını iddialarını yeniden araştırmaya başlayan polis 2005'te 89 yaşında ölen Muhafazakâr partili eski başbakan Heath'in tacizine uğradığını iddia edenlerin temas kurmasını istedi.

Haberde emekli bir polis memurunun 1990'ların ortalarında yürütülen bir soruşturmada bir kadın şüphelinin Heath'in çocuk tacizini açıklamakla tehdit etmesi üzerine, araştırmanın sona erdirildiğini söylediği belirtiliyor.

Times Heath'in arkadaşları ve siyasi müttefiklerinin suçlamaları reddettiğini ve polisin iddiaları Heath'in müzeye çevrilen evinin önündeki basın toplantısıyla kamuoyuna duyurduğu için eleştirildiğini yazıyor.

1965'ten 1975'e dek Muhafazakâr Parti liderliği yapan Heath geçmişteki çocuk tacizi iddialarının uzandığı en üst düzey isim.

Times Heath'in hiç evlenmemiş olan dört İngiliz başbakanından biri olduğunu ve yaşamı boyunca cinsel yönelimi konusundaki dedikodularla karşılaştığını da yazıyor.

Boğa güreşleri "tarihe karışabilir"

Independent'taki bir haberde boğa güreşlerinin ve San Fermin festivali gibi boğaların sokaklarda insanları kovaladığı etkinliklerin tarihe karışabileceği belirtiliyor.

Haberde kemer sıkma önlemlerinden ve yolsuzluklardan bıkan İspanyol halkının geçen Mayıs ayındaki yerel seçimlerde yeni kurulan sol partileri tercih ettikleri ve Madrid, Valencia ve Alicante gibi şehirlerde yerel yönetimlerin değiştiği vurgulanıyor.

Alicante'de düzenlenen geleneksel bir festivalde boğa koşturma yerine bisiklet yarışı düzenlendiği Valencia'da ise yerel yönetimin boğaların öldürüldüğü hiçbir etkinliğe para harcamayacağını söylediği aktarılıyor. Gandia, Dania, Zaragoza gibi yerlerde de boğaların denize atıldığı, boynuzlarına takılan havai fişeklerle koşturulduğu festivallere de kamu parası verilmeyeceği söyleniyor.

Başkent Madrid'de de yeni Belediye Başkanı Manuela Carmena'nın boğa güreşine "bir Euro bile kamu parası" verilmeyeceğini söylediği belirtiliyor.