BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

308 bin engelliye ayda 570 TL maaş

Engelli vatandaşların evde bakımlarını sağlamak için teşvik amacıyla verilen asgari ücret maaşı uygulaması amacına ulaştı.

Abone ol

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (SHÇEK) geçen yıl yürürlüğe koyduğu uygulama sonrasında ülke genelinde evde bakım hizmetinden yararlanan engelli sayısı 308 bin 173'e ulaştı.

Hükümetin sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bedensel özürlü vatandaşların evde bakılmaları için başlattığı özürlüye evde bakım uygulamasına ilgi giderek artıyor. Özürlüsüne bakan annenin ekonomik durumunu kolaylaştırmak için yapılan düzenlemeler olumlu sonuç veriyor. Bunlardan en önemlisi özürlüsüne bakan anneye veya babaya asgari ücret tutarında maaş ödemesi ile özürlüsüne bakan anne çalışıyorsa 5 yıl erken emekli olma hakkı oldu.

İyileştirme kapsamında ayrıca, evinde günlük ihtiyacını tek başına yapamayan özürlüye bakan kişilere ödenen 570 lira tutarındaki bakım ücreti de 600 liraya yükseltilecek. Evde bakım uygulaması, Samsun'da da başarıyla sürdürülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun SHÇEK İl Müdürü Adnan İpekdal, mayıs ayı sonu itibarıyla evde bakım hizmetinden yararlanan özürlü sayısının 7 bin 600'ü geçtiğini söyledi. Bugüne kadar 15 bine yakın inceleme yaptıklarını ifade eden İpekdal, "Özürlüye evde bakım ücreti uygulaması, aile fertlerinden birinin özürlüsüne bakmasını öngören bir sistem. Devletimiz, özürlüsünün sokağa bırakılmamasını istiyor. Bu nedenle özürlü yakınına kim baktıysa devletimiz ona para veriyor. Biz de müracaatları yerinde inceleyerek kriterlere uygunluğu tespit ediyoruz. Temmuz ayına kadar 200 özürlümüz daha bu hizmetten yararlanacak." dedi.