BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL

3 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah İngiltere'nin Suriye'de IŞİD'e karşı hava operasyonları yapmayı değerlendirmesi ve Yunanistan borç krizi önemli yer tutuyor.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde bu sabah İngiltere'nin Suriye'de IŞİD'e karşı hava operasyonları yapmayı değerlendirmesi ve Yunanistan borç krizi önemli yer tutuyor.

Gazeteler editoryal görüşlerini yansıtan sayfalarından hava operasyonları planına dair tartışmalara katılıyor.

Independent konuyla ilgili haberinde, İskoç Ulusal Partisi ile Muhafazakâr Parti'nin bazı milletvekillerinin, David Cameron'ın IŞİD'e yönelik hava saldırılarını genişletme planına kuşkuyla yaklaştıklarını yazıyor.

Independent'a göre önde gelen bazı Muhafazakâr milletvekilleri bu tür hava saldırılarının 'terörizmi' geriletmede başarılı olmadığını düşünüyor.

Guardian editoryal köşesinde "İngiltere hava saldırılarını Suriye'ye yaymamalıdır" diyor.

Times, "Hükümet Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirmeyi değerlendirmeli ama hedefleri hakkında daha açık olmalı" diye yazıyor.

Daily Telegraph da hava saldırılarını savunan gazetelerden. Telegraph, "IŞİD'le mücadele kaybedecek zaman yok" diyor.

Yine Financial Times da hava saldırıları önerisini destekliyor ve "Başbakan David Cameron'ın bunun gerekliliğinin nedenlerini kamuoyuna iyi anlatması gerektiğini" söylüyor.

İngiltere: Müslüman gençler arasında dini nikâh artıyor

Times'ın manşetinde İngiltere'de yaşayan Müslüman gençler arasında dini nikâhla evliliklerin arttığına dair bir haber var.

Times, İngiltere'de yaşayan Müslüman gençler arasında dini nikâhla evliliklerin arttığını, bununla 'gizli çokeşliliğin' de yayıldığını yazıyor.

Times, uzmanların İngiltere'de yaklaşık 100 bin çiftin dini nikâhla evlendiğini söylediğini belirtiyor.

Gazete, buna paralel olarak ülkede 'gizli çokeşliliğin de' arttığının aktarıldığını bildiriyor.

Gazeteye konuşan, aile meseleleri alanında hem resmi hukuk hem de İslami hukuk çerçevesinde çalıştığı belirtilen Müslüman avukat Aina Khan, "gördüğü dini nikâhla evlenene kişilerin muhtemelen dörtte birinin çok eşlilik içinde olduğunu" belirtiyor.

Khan, 'gizli çokeşlilikle' ilgili şunları söylüyor.

"Son yıllarda çok büyük bir artış var çünkü insanlar gizli bir nikâh kıyabilir ve kimse bunu bilmeyecektir."

Times yetkililerin dini nikâhla evlenmenin, ilişkinin bitmesi durumunda kadınların adil bir mal paylaşımı haklarının olmayacağı, bazı kadınlarınsa kendilerine kötü davranan eşlerine dönmeye zorlanabilecekleri uyarısında bulunduğunu belirtiyor.

Khan, 30 yaş altı Müslümanların giderek daha dindar oluşunun bu tür evliliklerdeki artışı artırdığını söylüyor.

Gazete, evlilik öncesi cinsel ilişki kurulmamasına çare bulmak ve boşanma durumunda mal paylaşımının eşit yapılmasını öngören İngiliz aile hukukundan korkunun da dini nikâhlardaki artışı etkilediğini belirtiyor.

Economist: Türkiye kuzeyde, Ürdün güneyde tampon bölge arayışında

Economist dergisi Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin, güneyinde ise Ürdün'ün tampon bölge kurmayı değerlendirdiğini yazıyor.

Economist, Türk medyasında Türkiye'nin tampon bölge planı iddialarıyla ilgili haberleri hatırlatıyor.

Dergi, Financial Times'ın Ürdün'ün güneyde bir tampon bölge kurmak istediği yönündeki haberinden de bahsettikten sonra özetle şunları yazıyor:

"Bu tür bölgeler daha önce de birçok kez tartışıldı. Ancak Suriye çözüldüğü için bunun ivediliği arttı."

"Birkaç yıl önce amaç Suriyeli muhalifler örgütlenebilecekleri bir alan vermekti. "Daha sonra savaş kötüye gittiği ve binlerce mülteci kaçtığı için bu, insani yardım temelinde gerekçelendirildi."

"Bugün Suriye'nin komşuları kendilerini korumaya daha ilgililer. Ürdün Kralı'nın bir danışmanı 'Bu bir ulusal güvenlik meselesi' diyor."

Economist, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçlerin girdikleri süreç nedeniyle kaygılı olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

"Her ne kadar Kürtler Erdoğan'ı örtülü bir şekilde IŞİD'i desteklemekle suçlasa da cihatçılar Türkiye için de büyüyen bir sıkıntı."

Economist, güneyde bir tampon bölge kurmanın kuzeyde kurmaya nazaran daha kolay olduğunu belirtiyor ve 50'den fazla grubun oluşturduğu Güney Fırtınası'nın şimdiden Ürdün'den eğitim, maaş ve silah desteğini aldığını bildiriyor.

Economist'e göre tampon bölgelerin kurulmasının önündeki en büyük engelse, buna karşı çıkan ABD.

Economist son olarak Ürdün ve Türkiye'nin başarabilecekleri en iyi tampon bölge modelinin İsrail'inki olduğunu yazıyor.

Dergi, Suriye'nin İsrail sınırında daha kısa ve BM'nin denetiminde tampon bölge benzeri alan bulunduğunu ve İsrail'in Suriye'nin komşuları arasındaki en güvenli ülke olarak gözüktüğünü belirtiyor.