BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

3 PKK’lının öldürüldüğü olayda yeni bilgiler ortaya çıktı

Haftalık Fransız haber dergisi L’Express’in internet sayfasında yer alan bir haberde, Paris’teki Kürt Enformasyon Merkezi’nde öldürülen Saki...

Abone ol

Haftalık Fransız haber dergisi L’Express’in internet sayfasında yer alan bir haberde, Paris’teki Kürt Enformasyon Merkezi’nde öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez ile ilgili soruşturmaya dair yeni bilgilerin ortaya çıktığı kaydedildi.
Haftalık L’Express dergisinden Eric Pelletier imzalı özel haberde, cinayetleri işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan zanlı Ömer Güney’in cinayetten bir gün önce Paris’in banliyösü Villiers Le Bel’de bulunan Kürt derneğine gece gizlice girip dernek üyelerinin isimlerinin yer aldığı listenin cep telefonuyla resmini çektiği belirtildi. Cinayeti işlemekle suçlanan Ömer Güney’in Türk aşırı sağına yakın biri olduğu ileri sürülen haberde, işlenen cinayetlerin faili olabileceği iddia edildi. Haberde, polisin gerçekleştirdiği teknik inceleme sonucu Ömer Güney’in Nokia marka cep telefonunun hafızasından silmeye çalıştığı fotoğraflara ulaşıldığı ve fotoğrafların Güney’in cinayetlerden bir gün önce üyelerin bulunduğu listeyi fotoğraflamak için Kürt Enformasyon Merkezi’ne girdiğinin kanıtlandığı belirtildi. Derginin haberinde saat 04.30 ve 05.30 arasında derneğe yedek anahtarla girdiği ifade edilen Ömer Güney’in, Türk devletine muhalif olan 329 üyenin üzerlerinde isimleri, adresleri ve telefon numaraları olan kimliklerini tek tek fotoğrafladığı ifade edildi.
“Fransa’nın kendisine komplo” düzenlediğini iddia eden Güney’in, kendisini “Kürt otonomisine yüzde 10 bin bağlı biri” olarak ifade ederek savunmasını yaptığına vurgu yapan dergi, L’Express’in ele geçirdiği bu yeni bilgilerle bu savunmanın tartışmalı hale gelebileceği kaydedildi. Haberde ayrıca, geçen Kasım ayında hakim Jeanne Duyé tarafından sorgusu yapılan Ömer Güney’in bu fotoğrafları çektiğini kabul ettiğini fakat bunu ‘adını gizlediği’ PKK içinden bir elemanın isteği üzerine yaptığını ve bu bilgileri “dışarıya göndermesi” talimatını almış olduğunu söylediği belirtildi.
3 kadının cinayet zanlısı Güney’in bu listenin resmini çektiği gecenin sabahında Paris’te Kürt hareketine destek veren fakat ismini bilmediği birine vermiş olduğuna dikkat çekilen haberde, Güney’in telefonunun hafızasını boşuna doldurmamak için silmeye uğraştığını söylediği belirtildi.
Fransız haber derğisi L’Express, gelişmelerin bununla kalmadığını, daha da detaya inerek, Ömer Güney’in 2003-2011 yılları arasında yaşadığı Almanya’daki soruşturmada da siyasi görüşlerinin incelendiğini kaydetti. Ömer Güney’in Almanya’daki yakın arkadaşlarının Alman polisi tarafından sorgulanan arkadaşları ve iş arkadaşlarının onu sakin ve ‘karınca ezecek kadar becerisi olmayan biri’ olarak nitelediği belirtildi. Güney’i, ‘Türkiye’de aşırı sağ’ sempatizanı, MHP’ye yakın ve silah atışı yapmayı seven birisi olarak tanıdıklarını söyleyen iki şahidin Ömer Güney’in üzerinde aşırı sağcı ‘Bozkurtların’ sembolü ‘üç hilal’ bulunan bir yüzük taktığına şahit oldukları gibi, tanıyanlardan birinin Güney’in kaldığı odada büyük bir Türk bayrağı olduğunu söylediği kaydedildi. Dergi, soruşturmayı yürüten yetkililerin Ömer Güney’in Türkiye’ye gidiş gelişlerini inceledikleri ve son seyahatini cinayetlerden kısa bir süre önce 2012’nin Aralık ayı ortasında ve sonunda yaptığı bilgilerine de yer verdi.
Dergide yer alan haberde, Ömer Güney’in Türkiye’ye yaptığı aramaları da detaylı inceleyen yetkililerin soruşturması sonucunda Güney’in Türk ve Fransız hattına bağlı beş farklı telefon kullandığının ortaya çıktığı belirtilirken, telefonlardan ikisinin tüm aramalara rağmen bulunamadığı kaydedildi. Haberde, yetkililerin Ömer Güney’in Türkiye’de ‘alışılmamış ve teknik numaralara benzeyen’ numaralara kısa mesaj göndermiş olabileceğini ileri sürdüğü, Güney’in Ankara’da “kimi bu kadar sık ve gizlice aradığının bulunması için Ankara’daki resmi mercilerden cinayetlerin çözülebilmesi için yardım talep ettikleri kaydedildi.