BIST 10.776
DOLAR 32,21
EURO 34,88
ALTIN 2.422,91
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat'ta 5'inci dalganın en flaş ismi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında yeni bir operasyon başlatıldı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 28 Şubat soruştumasının 5'inci dalgasında ifadeye çağrılan komutanlar arasında en dikkat çeken isim dönemin Jandarma komutanı Teoman Koman oldu. Koman'ın görev yıllarıyla ilgili çok sayıda iddia ve suçlamalar var.

İfade vermeye çağrılan Balyoz sanığı Çetin Doğan, adliyede "Sizde mi geldiniz?" sorusuna "Kambersiz düğün olur mu?"şeklinde yanıt verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin bazı komutanlarını ifade vermeye çağırdı.  5. dalga İstanbul, Muğla ve İzmir'i kapsıyor.

GÖZALTINA ALINAN VE İFADEYE ÇAĞRILAN İSİMLER

Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve ifadeye çağrılan isimler şöyle: Dönemin Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, 96'da yaş haddinde emekli olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, 28 Şubat döneminin Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı emekli Korgeneral Vural Avar, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman, dönemin Genel Kurmay Hareket Daire Başkanı emekli orgeneral Çetin Doğan, Balyoz Davası'nda tutuklu bulunan MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Lojistik Komutanı emekli Korgeneral Kamuran Orhan.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

28 Şubat Soruşturması kapsamında ifadesi alınacak şüphelilerden 5'inin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne getirildiği, 4 şüphelinin ise İstanbul'dan Ankara'ya uçakla nakillerinin sağlanmasının beklendiği bildirildi.

İZMİR’DE EMEKLİ KORGENERAL GÖZALTINA ALINDI

 Kendisine gerekeni söyledim
20 Nisan 2012'de Sabah yazarı Nazlı Ilıcak o döneme ilişkin hatırasını köşesinde anlatmıştı: Akşam gazetesinin patronu Mehmet Emin Karamehmet'i Ankara'ya çağırarak "Nazlı Ilıcak'ın yazılarına son verin" diyen kişi Özkasnak'tı. Bir yandan Mehmet Emin Karamehmet'e bu talimatı veriyor, bir yandan da Teoman Koman'la telefonda konuşuyordu: "Paşam, Karamehmet mi, Karaahmet mi geldi. Kendisine gerekeni söyledim" diyordu.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İzmir'de gözaltına alınan emekli Korgeneral Kamuran Orhon Ankara'ya gönderildi. İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Orhon'u Narlıdere ilçesindeki evinde gözaltına aldı. Orhon, Ankara'ya gönderildi.

AVAR ANKARA'YA GÖTÜRÜLÜYOR

Muğla Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Muğla'nın Datça ilçesindeki bir tatil sitesinde yaşayan Emekli Korgeneral Vural Avar, Muğla Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerince, ''ifadesine başvurulmak üzere'' evinden alındı. Avar, Dalaman Havalimanı'ndan uçakla Ankara'ya götürüldü.

ALAN, DOĞAN VE YALÇIN ANKARA ADLİYESİ'NDE

Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeleri alınmak üzere davet edilen Balyoz sanıkları Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Korgeneral Engin Alan ve Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın Ankara Adliyesi’ne getirildi. 

KAMBERSİZ DÜĞÜN OLUR MU

Doğan, adliyede "Sizde mi geldiniz?" sorusuna "Kambersiz düğün olur mu?"şeklinde yanıt verdi.

SON DALGANIN ÖNEMLİ İSMİ

Son dalganın en dikkat çeken ismi kuşkusuz Teoman Koman oldu. Dönemin en faal komutanları arasında yer aldı.

DARBE DAHİ OLABİLİR

O dönemde komutanların basına çıkma görevleri daha ziyade Teoman Koman’a verilmişti. Ünlü 28 Şubat 2997 tarihli MGK toplantısından çıkan kararların altında imzası olan isimler arasında Koman da vardı. Koman, Refahyol iktidar olduktan iki ay sonra, “Böyle devam ederlerse darbe dahi olabilir” demeci basına yansımıştı.

KILIÇ KOMAN'I İŞARET ETMİŞTİ

Bir önceki dalgada tutuklanan Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, mahkemede yaptığı savunmada, 28 Şubat sürecinde fişleme bilgilerinin ele alındığı Batı Çalışma Grubu (BÇG) toplantılarına Jandarma Genel Komutanlığı’nı temsilen katıldığını belirterek, “Toplantılara katılma emrini bana Teoman Koman verdi” itirafında bulunmuştu.

NERGİS HOLDİNG'TE ÇALIŞTI

Jandarma eski Genel Komutanı olan Teoman Koman, halen İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Cavit Çağlar’ın şirketi olan Nergis Holding’te uzun süre yönetim kurulu üyeliği yapmıştı. Çağlar ve Garipoğlu, bankaları fona devredilince cezaevine gönderildi. Yıllarca süren davalarda ağır hapis ve para cezasına çarptırıldılar. Koman’ın ifadesi alınmadı.

DİNİ İNANÇLARI KUVVETLİ VATANDAŞLAR

Teoman Koman’ın MİT Müsteşarlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı dönemde Diyarbakır-Batman bölgesinde Hizbullah'ın faaliyetlerinin artması dikkat çekmişti. Yine o
yıllarda Koman'ın, Hizbullah’ın “PKK’nın baskınlarına karşı kendini koruyan, dinî inançları kuvvetli vatandaşlardan” oluştuğunu iddia edilen sözleri basına yansımıştı.

JİTEM'İ TEOMAN KOMAN KURDU İDDİASI

Bir süre önce 1. Ergenekon davasında konuşan gizli tanık Kıskaç, JİTEM’i kurcusunun eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman ve emekli Orgeneral Aydın İlter olduğunu iddia etti. Sivas’ta JİTEM için 1991 yılında çalışmaya başladığını öne süren gizli tanık, Bayburt’ta silahlı eğitim gördüğünü ve ekipteki tek sivil olduğunu söylemişti.

1991-1995 yılları arasında aralıksız olarak JİTEM’de çalıştığını söyleyen Kıskaç, "JİTEM yok diyen yalan söylüyor. JİTEM’i emekli Albay Arif Doğan değil Teoman Koman kurmuştur. Ana kurucuları Teoman Koman ve Aydın İlter’dir. Eşref Bitlis JİTEM’e karşıydı. Orduda emir-komuta zinciri vardır. JİTEM silahlı güçtür ancak lağvedildi" diye konuşmuştu.