BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

26 Ağustos İngiltere basın özeti

Guardian'da yer alan bir haberde, IŞİD'le savaşın Kürtlerin zafiyetlerini ortaya çıkardığı belirtiliyor. Yazıda, peşmegenin bir ordu değil, iki farklı siyasi partiye mensup milis güçleri gibi göründüğü ve hareket ettiği vurgulanıyor.

Abone ol

Guardian gazetesinde yer alan bir haberde, Irak Şam İslam Devleti örgütüyle savaşın Kürtlerin zafiyetlerini ortaya çıkardığını yazıyor.

Yazıda şöyle deniyor:

"Bu ayın başlarında Arap Irak'ta kıyıma girişen IŞİD militanları silahlarını, şimdiye kadar merkezi hükümetin sorunlarından uzak kalan ve istikrarlı bir şekilde devlet ve servetlerine yatırım yapan Kürtlere doğrulttu. Ama Kürtler, geçmiştekinin aksine militanları püskürtemedikleri gibi, Haziran'da Irak askerlerinin kaçmasından sonra girdikleri Irak topraklarından da çekildiler. Ordunun çekilmesi on binlerce kişiyi özellikle Hristiyan ve Ezidi azınlık mensuplarını IŞİD'in insafına bıraktı. Binlerce yıldır bir arada yaşayan topluluklar Irak Kürdistanı'na sığındı. 50 bin çaresiz Ezidi, soykırımdan kaçmak için Sincar dağını tırmandı."

Haberde 1970'lerden bu yana Kürt siyasi yaşamına hâkim olan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi ile Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin iktidar mücadelesinin devam ettiğine dikkat çekilerek, bu siyasi hareketlere mensup peşmergelerin birleşik bir askeri güçten çok milis kuvvetleri görüntüsü verdiği ve böyle davrandığı belirtiliyor.

Ali Ahmed Salim adlı emekli bir komutan, "Peşmerge gücü milliyetçi bir ordu değil. Siyasi partilere bağlı güçlerden oluşuyor. KDP ve KYB güçlerini birleştirmedi. Bu birimler, kendi partilerinin güdümünde." diyor.

Salim, "komutanlarla askerlerin maaşları arasındaki dengesizliğin mücadele azmini zayıflattığını" belirterek şöyle devam ediyor:

"Peşmergenin Ağustos başında yenilgiye uğramasının nedeni silahlardan ziyade moral ve inançla ilgiliydi. 1981, 83, 84 ve 87'de yaralandım. Çünkü mücadeleme inandım. Daha önceki rejimlerle inançla savaştık. Bugün bir peşmerge 500 bin dinar (yaklaşık 430 dolar) maaş alıyor. 500 bin dinar maaşla, yetkililer çok daha büyük ayrıcalıklara sahipken IŞİD'le nasıl savaşırsınız? IŞİD'le geçmişte savaştığımız Saddam ve diğerleri arasında fark var. Saddam kana susamış biriydi. Halepçe ve Enfal katliamlarını yaptı. Ama onun bile sınırları vardı. IŞİD, Saddam'dan daha fazla kana susamış."

Yazıda birçok peşmerge savaşçısının ek iş olarak taksicilik yaptığı, süpermarketlerde koruma görevlisi olarak çalıştığı belirtilerek bir peşmergenin "Ülkemizi savunmak hepimizin görevi. Bu geçtikten sonra büyük değişiklikler olmalı" dediğini aktarıyor.

Haberde Kürt yetkililerin de siyasi uzlaşmadan başlayarak acil değişimin şart olduğunu, bunu yaşama geçirememeleri halinde tarihi bir fırsatı kaçırıp Irak'ı kasıp kavuran kaosun bir parçası olacaklarını kabul ettikleri vurgulanıyor.

İskoçya'da bağımsızlık referandumu

İskoçya'da 18 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumuyla ilgili yorumlar İngiliz gazetelerinde önemli yer buluyor.

Bunun nedeni, İngiltere'nin Birleşik Krallık'tan ayrılması kampanyasına öncülük eden İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond ile "Better Together" (Beraber Daha İyi) kampanyasının lideri İngiltere İşçi Partisi milletvekili Alistair Darling'in BBC'de dün akşam ikinci tartışmalarını yapması.

Tüm gazeteler, 5 Ağustos'ta Darling'in gölgesinde kalan Salmond'ın çok daha iyi bir performans gösterdiğinde hem fikir. Guardian gazetesinin yayından hemen sonra yaptırdığı anket de, bu sonuca işaret ediyor.

Financial Times gazetesi, Salmond'ın programda bağımsızlık fırsatının asla bir daha gelmeyebileceğini söyleyerek İskoçlara dramatik bir çağrı yaptığını ve "Ülkemizin geleceğini kendi ellerimize alma zamanı geldi. Bizim zamanımız geldi ve buna iki elle sahip çıkalım" dediğini aktarıyor.

Gazete, Salmond'ın bağımsızlıktan sonra İskoçya'nın İngiliz para birimi sterlini kullanmaya devam edebileceğinde ısrar ettiğini, İngiltere'nin buna izin vermemesi halinde B planının ne olacağına "Üç B planım var. Üç al bir öde" diye esprili bir yanıt verdiğini yazıyor.

Salmond, Euro, yeni bir para ya da Panama'nın tek taraflı olarak ABD doları kullanması gibi kendilerinin de tek taraflı olarak sterlini kullanmaya devam edebileceğini söyledi.

Financial Times'a göre son tartışma anketlerdeki farkı kapatmak için yaşamsal önem taşıyordu. Zira anketlerde bağımsızlık yanlıları 13 puan geride.

Daily Telegraph da, eski İngiltere Maliye Bakanı'nın Salmond'ı İskoç çocuklarının geleceğiyle kumar oynamakla suçladığını belirtiyor. Gazeteye göre Darling, İskoçya'nın Kuzey Deniz'indeki petrol ve doğal gaz rezervlerine bel bağlayacak İskoçya'nın kamu harcamalarının petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan olumsuz etkileneceğini söyledi.