BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.435,48
HABER /  GÜNCEL

25 Eylül İngiltere basın özeti

Gazetelerin ilk sayfalarında İngiltere Başbakanı David Cameron'un IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde yürütülen operasyona katılma çağrısı ve dünya liderlerinin BM Genel Kurulu'nda IŞİD'ı hedef alan sözleri geniş yer buluyor.

Abone ol

Gazetelerin ilk sayfalarında İngiltere Başbakanı David Cameron'un IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde yürütülen operasyona katılma çağrısı ve dünya liderlerinin BM Genel Kurulu'nda IŞİD'ı hedef alan sözleri geniş yer buluyor.

BM Genel Kurulu'nda yaşanan son gelişmeler ise gazetelerin baskıya gitmesinin ardından gerçekleştiği için, gazetelerde yer bulamamış.

"Hala yapabiliyorken savaş alanını terk et"

Guardian ABD Başkanı Barack Obama'nın 69. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada IŞİD'e yönelik ""Hala yapabiliyorken savaş alanını terk et" sözlerini manşetine taşımış.

Gazete BM üyesi ülkelerin liderlerine seslendiği konuşmada, ABD Başkanı'nın IŞİD'i "yok etme" sözünü tekrarladığını bildiriyor.

Haberde İngiltere'nin de operasyona katılma hazırlığında olduğu beliriliyor. İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband'ın da partililere İngiltere'nin Irak'taki operasyonlara katılmasına destek vermelerini söylediğine de dikkat çekiliyor.

Guardian ayrıca İngiltere'den "şehit olmak üzere" Suriye'ye savaşmaya giden ve son saldırılarda öldüğü tahmin edilen 19 yaşındaki bir İngiliz'in fotoğrafını ilk sayfasında paylaşıyor.

Brighton kentinden olan İbrahim Kamara'nın Halep yakınlarında öldüğü belirtiliyor. Gazeteye konuşan ve oğlunun ölümünü sosyal medyadan duyduğunu belirten Kamara'nın annesi, "Onun nereye gittiğini öğrendiğimde çok ağlamıştım, öleceğini biliyordum, artık onun için dökecek göz yaşım kalmadı" diyor.

"Cameron İngiltere'yi savaş yoluna sokuyor"

Independent gazetesi ise Başbakan David Cameron'un IŞİD'e karşı yürütülen operasyona katılmak için parlamentodan izin istemesini "Cameron İngiltere'yi Irak'ta yeni bir savaşın yoluna sokuyor" başlığıyla duyuruyor.

Haberde Cameron'un ABD'nin 2003'teki Irak işgaline de destek verdiği hatırlatılıyor.

Ancak Cameron'ın, IŞİD'in elindeki İngiliz rehine Alan Henning'in durumunun, olası bir operasyona katılma kararıyla tehlikeye gireceğini kabul ettiği de belirtiliyor.

Gazete, İngiltere'nin Suriye'deki operasyona katılmayacağına ve bölgeye asker göndermeyeceğine dikkat çekiyor.

Independent, konuyla ilgili yapılan bir kamuoyu yoklamasına da yer veriyor. YouGov'un 15-16 Eylül'de yaptığı kamuoyu yoklamasında, İngiltere'nin ABD öncülüğündeki hava saldırılarına katılmasını destekleyenlerin oranının %54'e çıktığı belirtiliyor.

Gazetenin Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bulunan muhabiri ise konuştuğu Kürtlerin, IŞİD'e yönelik operasyonu yetersiz bulduğunu bildiriyor.

Kürt komutanlar, hava saldırılarının IŞİD'İ yavaşlatmakta başarısız olduğunu, vurulan yerlerin IŞİD'in saldırılardan önce terketmiş olduğu binalar olduğunu söylüyor.

Times ise İngiltere'nin Kıbrıs'taki askeri üssünde "savaş hazırlıkları" yapıldığını yazıyor. İngiltere parlamentosunun hava saldırılarına yeşil ışık yakması halinde, Akrotiri'deki Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait üsten ilk kez, başka bir ülkeyi bombalamak üzere İngiliz savaş uçaklarının kalkacağı belirtiliyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Kıbrıslı Rumlar bu zamana kadar üssün Arap ülkelerine düzenlenecek saldırılar için kullanılmasına isteksiz yaklaşıyordu. Ancak IŞİD tehdidi fikirlerini değiştirdi".

"Ebola kurbanları kapılarda yalvarıyor"

The Daily Teegraph, Batı Afrika'yı vuran Ebola virüsü salgınıyla ilgili bir habere yer veriyor.

Salgından en çok etkilenen ülke olan Liberya'da sağlık hizmetlerinin, Ebola hastalarına bakmaya yetmediğine dikkat çekilen haberde, her gün en az 30 hastanın, yer olmadığı gerekçesiyle hastane ve kliniklerden geri çevrildiği bilgisi veriliyor.

Gazete, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Liberya'da görev yapan İsveçli bir doktorun şu ifadelerine yer veriyor: "Bu, şu ana kadar karşılaştığım en kötü durum. Her gün verilmesi imkansız, insanlık dışı kararlar vermek zorunda kalıyorum. Kendilerini içeri almamız için yalvaran hastaları kapıdan geri çevirmek katlanılamaz bir durum".

Euro'daki düşüş

Financial Times ise Avrupa Birliği'nin ortak para birimi Euro'daki düşüşü inceliyor.

Haberde "Euro'daki düşüş Avrupa Merkez Bankası'ndaki 'karar vericilerin' elini güçlendiriyor" başlığı kullanılıyor.

Euro'nun son bir yıl içinde ilk kez 1.28 Amerikan dolarının altına indiğini belirten gazete, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Euro'nun değerinin azalması Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran'dan bu yana para politikasını gevşetmesinden ve faizleri düşürmesinden kaynaklanıyor".

Haberde, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro'nun bu düşüşünün kısa sürede ihracatı artırmasını beklediği bildiriliyor.