BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,45
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

24 Nisan 2011 Basın Özeti

Blair ve Brown Kraliyet düğüne davetli değil, Modaya yön veren Kate Middleton, Libya denkleminde Trablus'un önemi, Finlandiyalı aşırı sağcılar AB'de soğuk rüzgarlar estiriyor

Abone ol

İngiltere'de tahtın varisi Prens William ve nişanlısı Kate Middleton'ın cuma günkü düğünü yaklaşırken, pazar gazeteleri bol miktarda saray dedikodusu ile dolu.

Sunday Telegraph, manşete çektiği haberinde, düğüne davet edilmeyen iki eski İşçi Partili başbakana dikkat çekiyor.

''Blair ve Brown'a yer yok''

Gazeteye göre, Westminster Kilisesi'nde düzenlenecek olan törenin 1900 kişilik davetli listesinde Tony Blair ve Gordon Brown'un isimlerinin yer almaması ''düğüne geri sayım sürecinde yaşanan ilk büyük tartışma'' olarak belirdi.

Muhafazakarlar davetli

Sunday Telegraph, Muhafazakar Partili iki eski başbakana -Margaret Thatcher ve John Major'a- davetiye gönderildiğinin altını çiziyor.

Gazete, Saray'ın iki eski İşçi Partili başbakanı liste dışında tutmasını, iktidarda oldukları dönemde Kraliyet ailesiyle aralarında yaşanan gerginliklere bağlı olabileceğini öne sürüyor.

Sunday Telegraph, bir dereceye kadar Gordon Brown'un ve özellikle de Tony Blair'in Kraliyet ile gergin anlar yaşadığını bildiriyor.

Gazeteye göre Tony Blair'in eşi Cherie Blair'in Kraliyet'in huzurunda reverans yapmayı reddetmesi hoş karşılanmamıştı. Sunday Telegraph, Ana Kraliçe'nin cenaze töreninin planlanması esnasında da Blair hükümeti ile Saray'ın çatıştığını yazıyor.

Fakat halihazırdaki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, düğünün davetlileri arasında. Koalisyon hükümetinin Muhafazakar Başbakanı David Cameron ile Liberal Demokrat ortağı Nick Clegg de düğüne çağrılan 200'ü aşkın siyasetçi ve diplomat arasında yer alıyor.

Sunday Telegraph, davetlilerin çok geniş bir yelpazeden geldiğini yazıyor. Davetliler arasında Kate Middleton'ın doğup büyüdüğü Bucklebury kasabasının postacısı, pub işletmecisi ve kasabı da var.

Gelinlik bilmecesi

Observer gazetesi ise İngiltere'de yüz binlerce genç kızı geceleri uykusuz bırakan bir soruyu sayfalarına taşıyor. Kate Middleton'ın gelinliği kimin tasarımı ve acaba nasıl olacak?

Observer, gelinlik hakkındaki bilginin büyük bir sır olarak saklandığını yazıyor.

Gazete, gelinlik için seçilen tasarımcı her kim ise, düğünden sonra kadın alışverişçilerin akınına uğrayacağına kesin gözüyle bakıyor.

Uzunca bir süre, adı sanı pek duyulmadık bir tasarımcı olan Sophie Cranston'ın gelinlik üzerinde çalıştığı dedikoduları dolaşıma girmişti. Fakat Obsever düğün tarihi yaklaşırken Cranston'ın modaevinden yapılan açıklamada bu dedikodunun yalanlandığını bildiriyor.

Observer, daha şimdiden Kate Middleton'ın yaptığı her yeni alışverişin ve üzerine giydiği kıyafetin adım adım takip ve taklit edildiğini yazıyor.

Örnek olarak müstakbel prensesin geçen hafta bir dükkandan satın aldığı diz boyu uzunluktaki siyah elbiseye dikkat çeken Observer, elbisenin bir anda satışlarında yüzde 90 artış gözlendiği bilgisine yer veriyor.

Trablus denklemi

Independent on Sunday, Libya'daki çatışmalara ilişkin haberin başlığında, ''Kaddafi Trablus'ta tutunuyor, ama daha ne kadar süre?'' diye soruyor.

Gazete, Libya'da yaklaşık iki aydır süregiden isyan hareketinin akıbetini başkent Trablus'taki gelişmelerin belirleyebileceğini yazıyor.

İsyancılar ülkenin doğusunda, Kaddafi'ye bağlı güçler ise batıda çoğu bölgeyi elinde tutuyor. Uluslararası koalisyonun hava saldırıları Libya ordusunun doğuya ilerlemesini engelerken, Kaddafi'nin ordusu karşısında kazanımları sınırlı olan isyancılar da daha batıya doğru ilerleyecek donanımdan yoksunlar.

Independent, durum böyleyken bir milyon kişinin yaşadığı başkent Trablus'ta bir isyan patlak verirse, Libya denkleminin aniden değişebileceğini bildiriyor.

Gazeteye göre, Kaddafi yönetimi başkentte herhangi bir isyana fırsat vermemek sıkı baskı uyguluyor. Internete müdahale edildiğini bildiren Independent, başkentteki Kaddafi karşıtlarının en yakın dostları yanında bile görüşlerini yüksek sesle dile getirmekten çekindiklerini yazıyor.

Independent, Trablus'ta günlük yaşamda giderek artan zorlukların Kaddafi rejimine desteği azalttığı kanısında.

Uluslararası yaptırımların yanısıra yüzbinlerce yabancı işçinin ülkeden kaçması nedeniyle ekonomik zorlukların kendini hissettirmeye başladığını bildiren Independent, Trablus'ta sigara fiyatının ikiye katlandığını, benzin istasyonları önünde bazen saatlerce beklenen kuyruklar oluştuğunu ve başkentin fırınlarının ekmek talebine karşılık veremez duruma geldiğini yazıyor.

Finlandiya'da aşırı sağ

Sunday Times, Finlandiyalı ''ırkçıların'' yükselişi karşısında Avrupa Birliği'nin korkudan titrediğini yazıyor.

Gazete, göçmen karşıtı politikalarıyla öne çıkan Finlandiyalı milliyetçilerin aşırı sağcı Gerçek Finlandiyalılar partisinin kimi çevrelerce düpedüz ''ırkçı'' bir parti olmakla suçlandığını ve ülkedeki son seçimlerden sonra Finlandiya siyasetinin merkezine oturan bu partinin Avrupa Birliği çapında rahatsızlık uyandırdığını bildiriyor.

Parlamentodaki sandalye sayısını 5'den 39'a çıkartan partinin yeni kurulacak koalisyon hükümetinin ortaklarından biri olması bekleniyor.

Times, Avrupa Birliği'ni endişelendiren konunun, Gerçek Finlandiyalılar partisinin AB'nin Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz için harekete geçirdiği ekonomik kurtarma paketlerine karşı çıkışı olduğunu belirtiyor.

Gazete, geçen yıl aşırı uçta bir sağcı partinin İsveç'te ilk kez parlamentoya girmeye hak kazandığını hatırlatarak, İskandinav ülkelerinin hoşgörülü toplum imajının şimdi Finlandiya seçimlerinde yeni bir yara daha aldığını düşünüyor.

Times, her iki ülkede de aşırı sağ partilerin göçmen korkusunu körükleyerek sandıklarda oylarını kayda değer biçimde artırdıklarını yazıyor.