BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.444,91
HABER /  GÜNCEL

23 Aralık İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinin ilk sayfalarında Glasgow kentinde kontrolden çıkan bir çöp kamyonun neden olduğu ölümlü kaza öne çıkıyor. Financial Times ise Suudi Arabistan Petrol Bakanı'nın ham petrol üretimi ile ilgili yeni açıklamalarına yer veriyor.

Abone ol

İngiltere gazetelerinin ilk sayfalarında, dün İskoçya'nın Glasgow kentinde yaşanan kaza öne çıkıyor.

Bir çöp kamyonunun kalabalık bir caddede kontrolden çıkarak yayaların arasına dalmasıyla 6 kişinin öldüğü, 8 kişinin de ciddi şekilde yaralandığı duyuruluyor.

Guardian, polisin olayın kasıtlı yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığını açıkladığını yazıyor.

Times ise kazanın, Glasgow kentinde uzun yıllardır yaşanan en büyük trafik kazası olduğunu belirtiyor. Gazete Noel alışverişi yapan yayaların ölümüne neden olan olayda, sürücünün kazadan hemen önce kalp krizi geçimiş olması ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

"Petrolün varil fiyatı bir daha hiç 100 doları görmeyebilir"

Financial Times, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi'nin petrol fiyatlarındaki düşüşe ve OPEC'in izleyeceği stratejiye yönelik yeni açıklamalarına yer veriyor.

OPEC'in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği) fiili lideri olan el Naimi, Middle East Economic Survey dergisine verdiği özel röportajda 'ham petrol varil fiyatı 20 doların altına düşse bile, üretimi kısmayacaklarını' söylüyor.

Financial Times Naimi'nin açıklamalarına yönelik olarak 'bu dramatik politika değişikliğinin, küresel enerji piyasasına etkileri olacağı' yorumunu yapılıyor.

Derginin Birleşik Arap Emirlikleri'nde süren OPEC toplantısı sırasında görüştüğü el Naimi, bundan sonra belki de hiçbir zaman petrol fiyatının 100 dolara çıkamayabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Naimi 'petrol üretimini düşürürlerse, fiyatların artacağını, bunun da Rusya, ABD ve Brezilya'ya yarayacağını' belirtiyor.

Naimi'nin petrol piyasasındaki en etkili isimlerden biri olarak anıldığını hatırlatan Financil Times, Suudi Bakan'ın ilk kez OPEC'in stratejisini bu denli açık anlattığına dikkat çekiyor.

Gazetede görüşlerine yer verilen bazı petrol uzmanları, Körfez ülkelerinin petrol üretimini azaltmayarak, perol ihraç eden Kanada, ABD ve Rusya gibi diğer aktörlere meydan okuduğunu ifade ediyor.

Jamie Webster adlı petrol uzmanının görüşleri ise şöyle: "Petrol piyasası için korkutucu bir döneme girdik. Önümüzdeki birkaç yıl fiyatlar dalgalanmaya devam edecek ve herşeyin bundan ektileneceğini göreceğiz".

Haberde dikkat çekilen önemli bir nokta da Uluslararası Para Fonu IMF'nin, petrol fiyatlarındaki düşüşü küresel ekonomi için olumlu görmesi. IMF Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 'petrol fiyatındaki düşüş devam ederse bunun 2015 yılında küresel ekonomiye yüzde 0.7'lik bir ek artış sağlayabileceğini' belirtmişti.

"Robot böceklerin istilasına hazırlıklı olun"

Times, Amerikan ordusunun ajanlık ve gözetleme operasyonlarında kullanmak üzere yeni "robot böcekler" geliştirdiğini duyuruyor.

Haber şöyle başlıyor: "Kulağa Transformers filminden bir sahne gibi gelebilir ama robot sinekler ve mekanik kırkayakların düşman hedeflerinde ajanlık yapması ihtimali hızla gerçek oluyor".

ABD'de orduda görevli bilim insanlarının, 3-5 cm. uzunluğunda robot kanat yapmayı başardığı; ekibin ayrıca 3mm çapında bir motor ve çok küçük robot bacaklar dizayn ettiği belirtiliyor.

Ancak gazetede görüşüne yer verilen bir bilim insanı, tam işlevsel robot böcekler üretebilmenin 10-15 yıl alabileceğini söylüyor.

Haberde ABD Donanması'nın da ajanlık faaliyetleri için "doğadan etkilendiği", ton balığına benzer bir robot ajan balık yaptığı hatırlatılıyor.