BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.382,34
HABER /  GÜNCEL

22 Ekim İngiltere Basın Özeti

Bugün Times gazetesinde "Kürtlerin Suriye'de özerklik ilan etmek için harekete geçtiği" haberi yer alıyor. Financial Times ise Kobani politikasındaki değişime rağmen tehlikelerin sürdüğüne dikkat çekiyor.

Abone ol

Times gazetesinde "Kürtler, yeni bir devlet kurmak için barıştı" başlıklı bir habere yer veriliyor.

Gazete, bir araya gelen Suriyeli liderlerin Suriye'de özerk bir bölge ilan etme konusunda anlaştıklarını yazıyor.

Liderlerin, Suriye'deki üç bölgede kurulacak yeni bir siyasi varlık konusunda uzlaşmak üzere Irak'ın Duhok kentinde bir araya geldiği belirtiliyor.

Habere göre, dokuzuncu gününe giren konuşmalarda, Suriyeli Kürtlerin; Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının "Rojava" adı altında yarı-özerk bir Kürt bölgesi olarak ilan edilmesini talep ediyor.

Türkiye'nin bu girişime karşı çıktığı, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin ise temkinli yaklaştığı ifade ediliyor.

'PKK ile çatışmalar yeniden alevlenebilir'

Financial Times'da bugün Türkiye'nin Kobani politikasındaki değişimi konu alan bir yazı yer alıyor.

David Gardner'ın kaleme aldığı yazıda, Ankara'nın Kobani politikasının, PKK ile bir çatışmayı yeniden alevlendirme riski barındırdığı belirtiliyor.

Ancak yazar, Türkiye'nin IŞİD'le arasındaki en tutarlı "güvenli bölge"lerin, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Suriye'de tutunmaya çalışan Kürt varlığı olduğunu söylüyor.

'IŞİD hücreleri harekete geçebilir'

Ankara'nın Kobani politikasında bir U dönüşü yaptığı belirtilen yazıda, Türkiye'nin hala iki büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğu öne sürülüyor. Buna göre, Kürtlerle başlatılan barış sürecinin çökmesi riski sürüyor. Bir diğer tehdit olarak ise, Suriye'deki iç savaş sırasında sınırların rahat bırakılması nedeniyle Türkiye içinde hücreler oluşturan IŞİD'in, bu hücreleri harekete geçirmesi olasılığından bahsediliyor.

Gardner, Ankara'nın Kobani'ye yaklaşımı ve Erdoğan'ın IŞİD ile PYD'yi aynı kefeye koyan söyleminin de Kürtlerle barış sürecinin çökmesi riskini taşıdığına değiniyor.

Yazara göre, müttefiklerinden tampon bölge talep eden Türkiye'nin IŞİD'le arasındaki en tutarlı tampon bölgeyi Kürtler oluşturuyor.

Kürtlerin katalizör görevi gördüğü belirtilen yazıda, bu durumun bağımsız bir Kürdistan'ı meşru kılabileceği ifade ediliyor.

İngiltere uçakları Suriye'ye gidiyor

Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin Suriye'ye istihbarat için çalışacak ve hedefleri vuracak silahlı hava ekibi göndereceğini yazıyor.

Afganistan'da bulunan uçakların, Orta Doğu'ya kaydırılarak IŞİD'e karşı savaşta kullanılacağı belirtiliyor.

Ancak İngiliz hükümeti, Parlamento'nun onayı olmadan uçakların hava operasyonu gerçekleştirmeyeceğini söylüyor.

Fakat İngiliz Başbakanı David Cameron'ın, "İstisnai bir durum olursa, insani bir facianın önlenmesi gerekirse veya İngiliz milli çıkarlarını korumak, mesela bir rehineyi kurtarmak için" uçakların Parlamento izni olmaksızın operasyon yapabileceği yönündeki sözleri hatırlatılıyor.

Kanada: Radikal İslamcı askerlere saldırdı

Guardian gazetesinde ise Kanada'da bir radikal tarafından öldürülen asker konu ediliyor.

Yakın zamanda Müslüman olan şüphelinin, aracını iki Kanadalı askerin üzerine sürdüğü ve birini öldürdüğü belirtiliyor.

Yetkililerin açıklamasına yer veren gazete, bu kişinin polis tarafından vurularak durdurulduğunu ve vurulduktan sonra öldüğünü yazıyor.

25 yaşındaki Martin Couture Rouleau adlı şüphelinin Kanada'daki radikal İslamcı 90 cihatçıdan biri olduğu, kısa bir süre önce pasaportuna el konduğu ifade ediliyor.