BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,76
ALTIN 2.429,25
HABER /  GÜNCEL

21 Mart 2012 Basın Özeti

İngiltere'de bütçe planları, sağlık reformuna tepki, Fransız saldırganın profili, İran'la savaş simülasyonu ve Günde bir aspirin kanseri önler mi?

Abone ol

İngiltere gazetelerinde Maliye Bakanı George Osborne'un bugün bütçe planlarını açıklayacak olmasına ilişkin haberler geniş yer buluyor.

Yeni planlara göre Osborne, gelir vergisi ödeme sınırını yükseltiyor. Vergiye tabi olmayan gelirin sınırının, gelecek seneden itibaren yıllık dokuz bin sterlinin üzerine çıkacağı anlaşılıyor.

Daily Telegraph, Osborne'un planlarından 20 milyon kişinin faydalanacağını yazıyor.

Financial Times yeni bütçe planlarının pahalı mülklere getirilecek vergilerle zenginleri vuracağı görüşüne yer veriyor.

Times gazetesi de yeni planların süper zenginleri vuracağı görüşünü dile getirenlerden.

Independent ise Osborne'un planlama yasaları için düşündüğü reformların çevreci örgütleri endişelendirdiği, İngiltere'nin kırsal kesiminde yıkıma yol açacağı kaygılarını beraberinde getirdiğini yazıyor.

İngiltere'de sağlık reformuna tepki

Guardian gazetesinin manşetten yer verdiği haber ise İngiltere sağlık hizmeti NHS'de reform yasasında planlanan değişikliklerin parlamentodan onay alması.

Guardian bunun İngiltere sağlık hizmetleri tarihinde görülen en köklü değişiklik olduğuna dikkat çekiyor.

İşçi Partisi'nin tasarının yeniden gözden geçirilmesine yönelik çağrısı kabul görmemişti. Guardian İşçi Partisi'nin eline ilk fırsat geçtiğinde, bu reformları geri çevireceğini söylediğine dikkat çekiyor.

İngiltere'de elli yılı aşkın süre önce uygulamaya konan NHS sistemi sayesinde, uzun bekleme listelerine ve bürokrasiye duyulan tepki dışında, hastalar doktor ya da hastane hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyordu.

Yeni reformlar aile doktorlarına NHS'in sağladığı bütçe üzerinde daha fazla söz hakkı verecek ayrıca özel sağlık sektörünün daha fazla önünü açacak.

Fransız saldırganın profili

Fransa'da üç ayrı saldırıda yedi kişiyi öldüren saldırganın aramak için bugüne kadarki en geniş çaplı operasyonlardan biri yürütülürken Independent, şimdiye dek her dört günde bir saldırı düzenledi. Cuma dördüncü gün olacak" diyor. İngiliz gazetelerinde saldırganın profili üzerine tartışmalar göze çarpıyor. Independent'ta John Lichfield imzalı haberde, Fransız yetkililerin yepyeni bir seri katil tipiyle karşı karşıya olabilecekleri yolundaki tespitlerini aktarıyor:

Basında içlerinden biri saldırıları düzenlemiş olabileceği şüphesiyle 2008 yılında Neo Nazi faaliyetleri nedeniyle ordudan atılan üç asker üzerinde duruldu. Ama müfettişler bu ihtimali düşmüş görünüyor. Zira saldırıların en sıkı dedektifleri bile şaşırtan iki tüyler ürpertici özelliği var.

İlki, bugüne dek bir saldırganın çocukları, yakın mesafeden tek el ateşle vurması görüldük bir şey değil.

İkincisi saldırganın eylemini filme çektiğinin anlaşılması. Bu görüntüleri internete koyabileceği düşünülüyor. Psikologlara göre bu, zanlının bir misyon üstlendiği inancına ve saldırılara devam edebileceğine işaret ediyor.

Uzmanlar zanlının yirmili otuzlu yaşlarında, askeri geçmişi olabilecek ayrıca saldırıları düzenlediği yerleri bilen bir kişi olması ihtimali üzerinde duruyor. Zira güvenlik kameralarında arka sokaklardan motorsikletiyle ilerlerken görülüyor.

İran'la savaş simülasyonu

İsrail Amerika'yı İran'la savaşa sürükleyebilir mi? Independent gazetesinin aktardığına göre, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un yürüttüğü gizli savaş simülasyonları, Tahran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı halinde Washington'a karşı misillemede bulunabileceğini gösteriyor. Simülasyonlar, İsrail'in İran'ın şüpheli nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırısının, Tahran'dan körfezdeki bir Amerikan gemisine yönelik misillemeyi körükleyebileceğini öngörüyor. Bu da herhangi bir savaşa girişmeye isteksiz Amerika'yı Orta Doğu'da yeni bir savaşa sürükleyebilir.

Haber, İran'ın ruhani lider Hamaney'in Tahran'ın her tür saldırıya aynı şekilde karşılık vereceği yolunda dün yaptığı uyarıyı izliyor.

Financial Times'ın ilk sayfadan yer verdiği bir haber ise Suudi petrol arzına ilişkin. Gazete Suudi Arabistan'ın petrol bakanı Ali Naimi'nin nadiren yaptığı basın açıklamalarından birinde, yüksek petrol fiyatlarını haksız bulduğunu" belirttiğini ve gerekirse günlük üretimi arttırabileceklerini söylediğini yazıyor.

Financial Times, Batı ile İran arasındaki gerginliğin yoğunlaştığı şu dönemde, petrolün varil başına fiyatının 2008 sonrası 128 dolarlık değere çıktığını belirtiyor.

Günde bir aspirin kanseri önler mi?

İngiltere basınında geniş yer bulan bir sağlık haberinde sıra. Guardian'ın yer verdiği habere göre uzmanlar günde düşük dozda alınan aspirinin kanserin oluşmasını ve gelişmesini önlediğini söylüyor. Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan üç yeni araştırmanın aspirinin kanseri önleyici etkisine ilişkin güçlü kanıtları desteklediği belirtiliyor.

Oxford Üniversitesi'nden bilimadamları geçmişte aspirinin on yıl boyunca kullanılmasıyla kanser risklerinin azalması arasında bağ olabileceğini belirlemişti. Ancak aynı uzmanlar şimdi bu süreyi üç ila beş yılda sınırladıklarını söylüyor. Yeni araştırmaya göre sadece üç yıl boyunca günde 75 ila 300 miligram aspirin alınmasının, kanser vakalarını dörtte bir azalttığı gözlendi.

Ayrıca aspirin sadece kanser oluşumu riskini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kanserin vücuda yayılmasını da önleyebiliyor. Aspirin dozu beş yıllık kullanım boyunca, 300 miligramdan fazla olduğunda kanserden ölüm riski de yüzde 15 azalıyor. Ancak kullanım süresi beş yılın üzerine çıktığında kanserden ölüm riski daha da azalıyor, yüzde 37'ye çıkıyor.

Araştırma başta kalp hastalıklarına karşı aspirin tedavisiyle hiçbir tedavi uygulanmaması arasındaki farklılıkları belirlemek üzere hazırlanmış. Ancak uzmanlar daha sonra deneye katılan 77 bin hastanın verilerini inceledikleri kanserden ölüm ve kansere yakalanma riskleri açısından aspirin kullanımının rol oynadığını saptamış.

Aspirin uzun yıllardır ağrı kesici ve iltihap sökücü olarak kullanılıyor. Düşük doz yani 75 miligram aspirin, kalp krizini önlemek amacıyla kalp hastası olan kişilere tavsiye ediliyor. Ancak sağlıklı kişilere faydaları hala çok bilinmiyor. Aspirin, nadiren olsa da ölümcül iç kanamaya yol açabiliyor.