BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

21 Aralık'a bu kişiler inanıyor!

21 Aralık kıyamet senaryolarına inananlar kimler? Nasıl bu senaryolara kandılar? Psikologdan açıklamalar var.

Abone ol

21 Aralık’ta kıyamet senaryoları havada uçuşurken, Psikolog Dr. Zümrüt Sevinç, bu senaryolara inananlarla ilgili ilginç bir değerlendirmede bulundu. Psikologa göre "Bu tür inanışlara sahip olan insanların genelde geçmişte hayal kırıklıklarına uğramış, bir şeylere sığınıp tutunmaya çalışan kişiler".

Maya kehanetlerine inanmadığını söyleyen Psikolog Zümrüt Sevinç, gerginliğin psikolojik bir şartlanmadan kaynaklandığını söyledi.

BİZ MÜSLÜMANIZ İNANMAYIZ

Sevinç, "Gelişmiş toplumlarda bu tür ritüeller önem kazanır. Bizim ülkemiz Müslüman ve inançlı olan insanların olduğu bir ülke. Bizim kutsal kitabımızda kıyamet belirtileri zaten yazılmış. Türkiye’de birçok insan Maya takvimine göre kıyametin olacağına inanmıyor. Bu tür inanışlara sahip olan insanlar genelde geçmişte hayal kırıklıklarına uğramış, bir şeylere sığınmaya veya tutunmaya çalışan insanlarda bu tür inanışları daha fazla görüyoruz. Ama sağlıklı düşünen, gelecekle ilgili hiçbir şekilde hiçbir canlının haberdar olmayacağına inanan insanlar tabi buna gülüp geçiyor" dedi.

GERÇEK KIYAMET BU...

"İnanmayan insanlar bile 21 Aralıkta neler olabilirin peşinde gidiyor" diyen Psikolog Sevinç,  "Birşeylere inanmak istediğinizde aslında çok inanacak şeyler bulunabilir. Bana göre insanların kıyametleri kendilerinin ruhlarında bittikleri andır. Gerçek kıyamet odur. Toplum, sürü psikolojisi, farkında olmadan dalga dalga kalabalıkları etkiliyor. Bu etkileme kişilerin geçmişte yaşadıkları, kişiliklerinin güçlü veya zayıf olmasıyla ilgili değişiyor. Bazen bir deli bir kuyuya taş atarmış bir sürü akıllı çıkaramazmış. Ama toplum 21 Aralıktan sonra rahatlayacak." dedi.