BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  GÜNCEL

2010 KPSS soruşturmasında flaş gelişme

2010 KPSS soruşturmasında son dakika gelişmesi gelişmesi. 88 kişiden 82'si tutuklandı, 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Abone ol

2010 KPSS'de soruların sızdırılması iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 88 kişiden 82'si tutuklandı, 6 kişi adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Gözaltındaki 88 şüphelinin sorgusu sürerken, paralel yapıya yakınlığıyla bilinen bir firmadan yemek servisi yapıldı. 

Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, sabah saatlerinde Ankara Adliyesine sevk edildi. Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman, ifadeler üzerinden yaptığı değerlendirme sonucunda şüphelileri, "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "örgütlü sahtecilik" ve "terör örgütü üyesi olma" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. 

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, şüphelilerden 82'sinin tutuklanmasına, 6'sının ise adli kontrol kararıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Kararın açıklanmasının ardından bazı şüphelilerin avukatları hakim Süer'e tepki gösterdi.

SORGU 18 SAAT SÜRDÜ

Şüphelilerin hakimlik sorgusu yaklaşık 18 saat sürdü. Bu sırada bazı şüphelilerin adliye koridorunda bulunan banklarda uyuduğu görüldü. 

GÖZALTINDAKİLERE PARALEL YAPIYA YAKIN FİRMADAN YEMEK SERVİSİ

Ayrıca, gözaltındaki 88 şüphelinin sorgusu sürerken, paralel yapıya yakınlığıyla bilinen bir firmadan yemek servisi yapıldı. 

Gülen'in yeğeni gözaltında

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca örgütün finans ayağına yönelik operasyon kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince 500 polisin katılımıyla sabah saatlerinde 73 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Halen devam eden operasyonda örgütün okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu olan aynı zamanda Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in (28) yanı sıra örgütün Bergama Emniyet imamı ile çok sayıda yöneticinin de aralarında olduğu 29 kişi gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında örgütün güdümünde faaliyet gösterdiği belirtilen Bergama ilçesindeki bir öğrenci yurdu ile Bakırçay Sanayici ve İşadamları Derneğinde de arama yaptı.

35 İLDE OPERASYON

2010'daki KPSS sorularının usulsüz sızdırılması ve kopya iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Eğitim Bilimleri Testi'nde usulsüzlük yaptığı ileri sürülen 22'si kadın 100 kişi hakkında 13 Mayıs Cuma günü 35 ilde gözaltı kararı alınmıştı. Şüphelilerden 92'si gözaltına alınmıştı.Gözaltındaki zanlılardan 4'ü hamile olduğu için savcının talimatıyla emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Gözaltına alınamayan biri kadın 8 şüpheli ise halen aranıyor. Bu şüphelilerden birinin yurtdışında olduğu tespit edildi.

SORULAR ÖNCEDEN ÇALINDI

Zanlıların, 2010 KPSS sorularını önceden ele geçirdiklerine dair deliller bulunduğu ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantılı oldukları öne sürülmüştü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 kişi hakkında "FETÖ kurucusu, yöneticisi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu zararına dolandırıcılık" suçlarından dava açmıştı.