BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

20 Kasım İngiltere Basın Özeti

Beyrut'taki elçilik saldırısı ardından Suriye savaşının Lübnan'a sıçraması korkusu artıyor; Fukuşima'nın yöneticisinden uyarı: Nükleer kaza bütün dünyaya ders olmalı; Çin'de gevşetilen tek çocuk politikası ve borsada şahlanan çocuk bezi hisseleri.

Abone ol

Suriye'deki savaşın Beyrut'a sıçradığını yazan Financial Times, Lübnan'ın başkentinde İran Büyükelçiliği'ni hedef alan bombalı saldırıda en az 23 kişinin can verdiğini bildiriyor.

Saldırının sorumluluğunu El Kaide bağlantılı aşırı uçta bir Sünni grubun üstlendiğini belirten Financial Times, Suriye'deki iç savaşın Lübnan'da tırmandırdığı mezhep gerginliğinin bu son eylemin ardından daha da artmasından endişe duyulduğunu yazıyor.

Times'ın başlığı: ''El Kaide bombaları Beyrut'a yeniden iç savaş korkusunu getirdi''.

Gazete, İran Büyükelçiliği'ni hedef alan çifte intihar eyleminin Lübnan'da Eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürüldüğü 2005'teki suikastten bu yana meydana gelen en büyük saldırılardan biri olduğuna dikkat çekiyor.

Times, Lübnan merkezli bir Sünni grubun üstlendiği Beyrut saldırısının açıkça Suriye'de Alevi Cumhubaşkanı Beşar Esad'a destek veren İran'a ve Tahran yönetiminin Lübnan'daki Şii müttefiki Hizbullah'a karşı bir intikam saldırısı olduğunu belirtiyor.

Times, Hizbullah'ın dünkü saldırı ardından meydan okuyan, sert bir açıklama yayınlayarak misillemede bulunacaklarına dair söz verdiğini bildiriyor.

Fukuşima uyarısı

Guardian gazetesinin ön sayfasında, Japonya'nın Fukuşima nükleer santralinin yöneticisinden İngiltere'ye bir mesaj, daha doğrusu bir uyarı var: En kötü senaryoya hazır olun.

Deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı kazanın ardından radyasyon tehlikesiyle gündeme oturan Fukuşima santralinin bağlı olduğu Tokyo Elektrik Şirketi Tepco'nun başkanı Naomi Hirose, Guardian'a verdiği özel mülakatta, ''Nükleer enerjinin yüzde yüz güvenli olduğu konusunda hep kamuoyunu ikna etmeye çalıştık. Onlar için de herşeyin yolunda olduğunu duymak kolaydı. Fakat ne kadar küçük olursa olsun, kaza olasılığını devamlı düşünmek zorundayız.'' diyor.

Guardian, İngiltere hükümetinin yeni nesil nükleer santraller inşa etmeye hazırlandığı şu günlerde Fukuşima'dan çıkartılacak dersler olduğuna işaret ediyor.

2011'deki felaketten bir yıl sonra şirketin başına geçen Naomi Hirose, geriye dönüp bakıldığında Fukuşima'da alınabilecek önlemler varken bunların hayata geçirilmediğini anladıklarını söylüyor.

Guardian, Fukuşima'nın işletme dışı bırakıldığını, fakat Tepco'nun santralin bulunduğu yeri nükleer kirlilikten temizlemesinin tam 40 yıl alacağını bildiriyor.

Çocuk politikası

Çin'de tek çocuk politikasının gevşetilmesinin ekonomik boyutu, Times'ın sayfalarında, ''Çocuk bezi hisseleri şahlandı'' başlığıyla yer alıyor.

Times, Çin nüfusuna eklenen yılda 16 milyon bebeğin yeni açıklanan reformdan sonra yaklaşık bir milyon daha artmasının beklendiğini yazıyor.

Gazeteye göre bu 'bebek patlaması' beklentisi Çin borsasında kendini açıkça belli ediyor. Times, bebek bezi üreten firmaların yanısıra oyuncak, çocuk ilacı ve süt tozu üreticilerinin hisselerinin de büyük oranda değer kazandığını bildiriyor.

Çinli yetkililer nüfus kontrolünü ortadan kaldırmış değiller fakat bundan böyle bir çiftteki kadın ya da erkekten herhangi biri tek çocuk olarak büyümüşse, o çiftin iki bebek sahibi olması önündeki engel kalkıyor.

Times, politikanın biraz daha gevşetilmesi ardından tek çocuk olarak büyümüş kadın ve erkeklerin evlilik şansının yükseldiğinin düşünüldüğünü aktarıyor.

Times'ın satırlarına göre Çin'de halihazırdaki yasalar iki çocuk sahibi olunmasına sadece etnik azınlıklar için, kırsal bölgede yaşayan ve ilk çocuğu kız doğan bazı çiftler sözkonusu olduğunda ya da evlenenlerden her ikisi de tek çocuk olarak büyümüşse müsade ediyor.

Gazete, Çin'de bebek doğumlarında bir patlama beklense de bunun kısa süreli olacağını tahmin ediyor.

Times'a göre kentli orta sınıf Çinliler giderek Avrupa'daki muadilleri gibi çocuk yetiştirmenin yükselen masrafları karşısında tek çocuğu zaten yeğler duruma gelecek gibi görünüyor.