BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,70
HABER /  GÜNCEL

2 yıl önceki olay Suriye haritası gerçek mi oluyor?

PYD'nin Suriye'deki ilerleyişi ve Türkiye'nin müdahale ihtimali, yıllar önce Batı medyasında yayınlanan Ortadoğu haritalarını gündeme getirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- PYD'nin Telabyad'ı ele geçirmesiyle birlikte Suriye'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ülkenin son bir yılda geçirdiği değişim, gözleri Ortadoğu'yu parçalara ayıran haritalara çevirdi.

Işid'in geçen yıl Kobani kuşatması öncesinde PYD'nin hakim olduğu ve sarı alanla gösterilen bölgeler 9 ayda inanılmaz biçimde büyüdü. Kamışlı'dan Cerablus'a kadar uzanan kesintisiz şekilde artık PKK'nın uzantısı PYD'nin kontrolünde...

AFRİN'E YAKLAŞTILAR

Cerablus'a dayanan PYD ile yine Hatay'a sınır olan bu yapının Afrin kantonu arasındaki mesafe gittikçe kısalıyor. Afrin, KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın "Afrin düşerse süreç biter" sözleriyle gündeme gelmişti.

1 TEMMUZ 2015 İTİBARİYLE SURİYE'NİN KUZEYİ SON DURUM

kobani̇.20150701144704.jpg

2014'TE IŞİD'İN KOBANİ KUŞATMASI ÖNCESİ SURİYE'NİN KUZEYİ

suri̇ye.20150701145032.jpg

Arap Baharı sonrasında yaşanan çatışmalar sırasında da Batı medyasında benzer haritalar boy göstermeye devam etti. Yine İngiliz ve ABD basınında yayınlanan makalelerde bölünmeye dair senaryolar işlendi.

hari̇ta.20150701144507.jpg

2013'TEKİ HARİTA ŞİMDİKİ MEVCUT DURUMA BENZİYOR

New York Times'da Eylül 2013'te yayımlanan ve Robin Wright imzasını taşıyan makalede de 5 ülkeden 14 yeni ülke ortaya çıkabileceği savunuluyordu.

Haritada Suriye'nin kıyı kesimi boyunca uzanan topraklarda "Alevi devleti" kurulması öngörülürken, ülkenin kuzeyi Kürtlere geri kalanı ise Irak'ın da büyük bir kesimini içine alacak "Sünni devletine" bırakılıyor. Irak ise "Şii, Sünni ve Kürt bölgesi" olmak üzere üç parçaya ayrılmış olarak gösteriliyor.

2006 YILINDA YAYINLANMIŞTI

Ortadoğu'yu yeniden şekillendiren haritalar bu ilk değil. Suriye'deki işte son gelişmeler yıllar önce ABD Ulusal Savaş Akademisi'nden emekli Albay Ralph Peters'in çizdiği haritaydı.

"Armed Forces Journal" dergisindeki bir makalede 2006'da yer alan harita, Ortadoğu'daki ülkelerin neredeyse tamamının sınırlarını değiştirilmiş olarak gösteriyordu.

ortadogu.jpg

Yakın zamana kadar Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesinden çok, örgütün yayılmasını engellemeye yönelik politika izleyen ABD, kent için yeni politika geliştirmişti.

KOBANİ DÖNÜM NOKTASI MI?

Geçtiğimiz yıl Kobani'ni ele geçirmek isteyen IŞİD'in hamlesi Suriye'nin kuzeyine ilişkin düşünülen plan için dönüm noktası gibi görülüyor. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Amerikan ordusundan bir yetkili, politika değişikliğini, "Bu bir bayrak savaşı, IŞİD'in son bayrak dikmek istediği yer Kobani. Kobani artık stratejik öneme sahip" sözleriyle özetliyordu.

Haberde, "ABD ve Kürt komutanların" kentin IŞİD'in eline geçmemesi için işbirliği yaptığı belirtildi, "ABD ve Kürt komutanlar, kara operasyonları için işbirliği yapıyorlar, bir Kürt general ABD hava operasyonları için hedefleri işaretliyor, ABD'li harekat planlayıcılarına günlük olarak savaş istihbarat raporu veriyor" denildi.

ingiliz.jpg

ABD VE İNGİLİZ ASKERLER KOBANİ'DE SAVAŞTI

Biri eski asker iki İngiliz vatandaşı, Kobani'de IŞİD'le savaşan Kürt güçlerine katıldı. İngilizlerin Kobani'ye geçişini Amerikalı asker Jordan Matson sağladı. Facebook sayfasında Kobani'de iki İngilizle çekilmiş fotoğraflarını paylaşan Amerikalı Jordan Matson, ikiliyi "Rojava Aslanları" dediği gruba katıldığını duyurmuştu.