BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.421,31
HABER /  DÜNYA

2 milyon hamile kadının hayatı tehlikede

YEMEN'de süren savaş ve kıtlık nedeniyle yaşanan insani kriz, ülkedeki 2 milyon hamile ve emzirme dönemindeki kadının hayatını tehdit ediyor. Ölüm riski ile karşı karşıya olan kadınlardan Bu 1,1 milyonu halihazırda yetersiz besleniyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) internet sitesindeki bilgilere göre, 4 yıldır devam eden iç savaş sebebiyle ortaya çıkan "dünyanın en kötü insani krizinden" Yemen'deki hamile kadınlar da etkileniyor.

Kıtlığın devamı halinde 2 milyon hamile ve emzirme dönemindeki kadın açlıktan ölüm riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu kadınlardan 1,1 milyonu halihazırda yetersiz besleniyor. Yetersiz beslenme hamile kadınlarda düşük ve ölü doğum ihtimalini artırıyor.

BM KADINLARA EĞİTİM VERİYOR
BM yetkilileri, kadınlarda yetersiz beslenmenin getirdiği düşük ve ölü doğum gibi tehlikeleri giderebilmek için hastane ve doktor sayısının çok az olduğu Yemen'de "ebe" eğitimine ağırlık veriyor. UNFPA, yereldeki ortakları yardımıyla bugüne dek 75 bin ebeyi eğitti ve 2 bin 500 ebenin eğitimine devam ediyor. Ebelerin yeterli eğitimle şiddetli kanama, sepsis, gebelikte geçirilen havale, bebeğin doğum kanalına inmemesi gibi birçok konuda anne ve bebek ölümlerini engellemede faydalı olabilecekleri belirtiliyor.

120 KLİNİK AÇILDI
Yemen'de çatışmanın en yoğun olduğu bölgelerde 40'ı bu yıl olmak üzere doğum için 120 klinik açıldı. Bu klinikler, 2 bin kadına ve bin 900 yenidoğana hizmet verdi.

22 MİLYON YARDIMA MUHTAÇ
Ülke genelinde 22 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. BM yetkilileri, ülkedeki durumun ne kadar kötü olduğunu anlatırken, "Nüfusun üçte ikisi bir sonraki öğünü yiyip yiyemeyeceğini bilmiyor." ifadesini kullanıyor.

Yemen'de 4 yıl önce Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesiyle başlayan iç savaş nedeniyle binlerce sivil öldü, milyonlarcası da açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Savaşın yanı sıra kolera, difteri ve benzeri hastalıkların yayılması, kıtlık, ilaçların tükenmesi ve iç göçler masum sivillerin mağduriyetini artırıyor.