BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

1980 Cunta Anayasası!

AK Parti Milletvekili Üskül 80 Anayasası'nın cunta anayasası olduğunu söyledi.

Abone ol

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, AK Parti'nin kendi anayasasını hazırlama kaygısı içinde olmadığını söyleyerek, “AK Parti, 1980 Anayasası yerine, askeri cuntanın yaptığı anayasa yerine, Türkiye için yeni bir anayasa yapma gayreti içindedir. Türkiye için hazırlıyor, kendisi için değil'' dedi.

‘REKTÖRLER ÖNERİ SUNSUN’

Yeni anayasa için her kurumun önerisini beklediklerini kaydeden Üskül sözlerini şöyle sürdürdü:

Rektörler Komitesi, Türkiye için nasıl bir anayasa istediğini konuşup, öneri getirsin. Açıklanmayan ve bilmedikleri bir metin üzerine açıklama yapıp görüş bildireceklerine ‘Türkiye'nin bir Anayasaya ihtiyacı var, biz de bu anayasanın şöyle olmasını istiyoruz’ deyip bir öneri getirsinler. Aynı şeyi tüm kurumlardan, sivil toplum kurumlarından bekliyoruz. ''

Zafer Üskül, halkın iradesinin yüzde 85’ni temsil eden Meclis'in anayasa yapma yetkisine de sahip olduğunu, aksini söylemenin kabul edilemez bir görüş olduğunu kaydetti.

"TÜRBAN İÇİN BİR ŞEY SÖYLEYEMEM"

Türbanın serbest bırakılıp bırakılmayacağını konusunda, anayasanın taslak halinde olması nedeniyle bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Üskül, şunları söyledi:

“AİHM’nin yargı yetkisini biz kabul ediyoruz, yurttaşlarımızın oraya başvuru hakkını tanıdık. AİHM kararları da bizi bağlar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalamış bir devletiz biz. Sözleşmenin hükümleri AİHM’nin kararları ışığında değerlendirilmelidir. AİHM, şunu demiştir; ‘Türkiye kendi koşullarında üniversitelerde türbanı yasaklayabilir. Ama serbestte bırakabilirler’ İnsan Hakları Sözleşmesi, ‘Türkiye'de türbanın yasaklanmasını gerekir’ dememiştir. ‘Türbanın yasaklanması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı değildir’ demiştir. ''