BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.423,56

19 Ekim Muhtarlar Günü anısına

19 Ekim tarihini Muhtarlar günü olarak ilan eden Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ederin. Muhtarları her külliyeye çağırdığında duygularım kabarıyor.

İster inanın ister inanmayın o demokrasi dedikleri, seçimle iş başına gelme şu ana kadar en iyi tarzıyla muhtar seçiminde uygulandı.

Onun için muhtarı kıskananlar zaman zaman muhtarlığı küçük düşürücü ifadeler kullandılar. Küçük düşürücü ifade olarak şöyle denildi: O bir muhtar bile olamaz.

O muhtar ki seçmeniyle birebir tanışıyor, köyünün sorunlarını dinliyor, tüzel kişiliğe sahip bir yerleşim birimini temsil ediyor, köy muhtarı.

Daha düne kadar gelen giden muhtarı hırpalarken, şükürler olsun son birkaç yıldır muhtarlığın önemi ortaya çıkıyor.

Ben acizane kardeşiniz olarak 2002 yılında AK Parti hükümetinin gelişiyle birlikte bir çok siyasilere, kurumlara, bakanlıklara ufuk açıcı yol göstermeye çalıştım. Doğrusu pişman da değilim.

Köylere huzur ve sükunetin, güven ve mutluluğun gelmesi için 18 maddelik bir talep paketimi Diyarbakır vekilleriyle paylaşmıştım ta o yıllarda, bir çok maddesi muhtarlıkla ilgiliydi.

Hatırladığım kadarıyla,

1-Muhtar en az lise mezunu olmalı tercihen 40 yaşının aşan kimselerden seçilmeli ve seçilir seçilmez mahalli idareler yüksek okuluna sınavsız kayıt olmayı hak kazanmalıdır. Bu vesileyle kısa zamanda muhtarlarımızın hemen hemen hepsi yüksek okul mezunu olacaklar ve işlerini daha rahat ve bilinçli yapacaklar diye düşünmüştüm.

2-Ölüm ve doğum kayıtları rahatlıkla köy muhtarının yetkisinde Köyün kütüğüne kayıt alınabilmeli ve düşüm yapılabilmelidir. Ayrıca evlilik işlemlerinin Köy imamı ve muhtar gözetiminde yapılabilmesi yasal hale getirilebilmelidir.

3-Köy ihtiyar heyetinin rahat çalışabilmesi için her köyde muhakkak köy odası olmalı ve bu heyete köy imamı ve öğretmeni de dahil edilerek köydeki sorunların bu heyetin gözetiminde hal olma imkanı verilmelidir.

Kişi bir sorununu mahkemeye taşıdığı zaman mahkeme ondan ihtiyar heyetinin kanaatini sormalıdır. Bu heyet bir hakem rolünü üstlenmelidir.

4-Muhtarın başkanlığındaki ihtiyar heyeti zaman zaman oturarak köyün sorunlarını tespit edip ilçe kaymakamıyla paylaşmalıdır. Her yıl belli tarihlerde köyün asgari geçim imkanı olmayan kimseleri tespit edip sosyal yardımlaşma fonundan karşılanmasını sağlamalıdır.

5-Her köyden en az ilköğretim mezunu bir kızımızı yeterli eğitimden geçirerek köyün hemşiresi, ebesi vazifesiyle asgari ücret karşılığında çakılı kadro usulü görevlendirerek sağlık sorunlarına çözüm adına bir yenilik getirmelidir. Bu hanım efendi aynı zamanda köy heyetinin daimi üyesi olmalıdır.

Bu taleplerimi alan Diyarbakır vekillerinden biri “Bu komünizm manifestosu gibi bir paket” demişti. Ama zaman içinde bu taleplerimin haklılığı ortaya çıktı/çıkıyor.

Siyaset, iç huzura katkı vermek istiyorsa köy endeksli yeni yeni politikalar geliştirmek durumundadır. Köylerde huzur olduğu zaman verimini şehre de yansıtıyor.

Umarım her geçen gün köylerimizin önemi bir kat daha artar. Bu konuda yine ahir zaman Peygamberi Hz. Muhammed (sav) imdadımıza yetişiyor, ferma buyuruyor, yol gösteriyor; “Gün gelecek insanlar şehirlerden köylere kaçmaya çalışacaklar fakat köylerde yer bulamayacaklar” Köy hayatının önemini daha nasıl anlatabilirim.

19 Ekim tarihini Muhtarlar günü olarak ilan eden Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ederin. Muhtarları her külliyeye çağırdığında duygularım kabarıyor desem inanın.

Bu günün vasıtasıyla hem muhtarlarımızın sorunları, hem önemi ve Köylerin geleceği masaya yatırılarak sosyal hayata bir katkı sağlandığı kanaatindeyim.

Muhtarlarımızın il düzeyinde dernek kurmalarını acizane tavsiye ediyorum. Bu konuda Diyarbakır muhtarlar yardımlaşma ve dayanışma derneğini kurmada önayak olan Yenişehir Muhtarımız Mehmet Demiri de kutluyor, başarısının devamını diliyorum.

Benden bu kadar buyurun sıra sizde.