BIST 10.899
DOLAR 32,17
EURO 34,97
ALTIN 2.451,87
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül mağdurları 12 Eylül'de ne yapacak?

12 Eylül mağdurları ise işkencecilerinin yargı önüne çıkacağına inanmıyor.

Abone ol

12 Eylül 1980 darbesinin gerçekleştiren genererallere yargı yolu açan düzenlemeyi de içeren Anayasa paketi gözleri tekrar 12 Eylül mağdurlarına çevirdi.

Sağ ve sol çevrelerden 12 Eylül 1980’de tutuklanmış, işkenceden geçirilmiş kişiler referandumda nasıl oy verecek? Bu soru değişik siyasal görüşlerden önemli isimlere yöneltildi...

AKP’liler Evren’i köşklerde ağırladı

Yaşar Okuyan (Eski Bakan ve Milletvekili): Hazırlanan pakette 12 eylül darbecilerinin yargılanmasına dair yeterli maddeler mevcut değil, dolayısıyla oyumu hayır olarak kullanacağım. AKP yandaş arama gayreti içerisindedir. Bu refarandum AKP’nin oylamasıdır. Bu maddeler, anayasayı pazarlama maddeleridir.

Darbecilerin yargılanmasını isteyenler, Kenan Evren’i köşklerde ağırladılar, aynı şekilde Manisa’da Bülent Arınç, Kenan Evren’le açılışlara katıldı. Bu nasıl darbeci karşıtlığıdır? Ben 12 Eylül mağduru olarak bu anayasanın samimiyetine inanmıyorum. Dolayısıyla bu refaranduma hayır demek, 12 Eylül askeri darbesine bir kez daha hayır demek olacaktır. Bütün darbe mağdurları AKP’nin bu oyununa gelmemesi gerekir.

Yeterli değil ama önemli bir adım

Prof. Ali Nesin: Bu paket demokratik açıdan çok önemli bir adımdır; fakat yeterli değildir. Örneğin Kürt sorununun bu pakette üzerine gidilmesi gerekirdi. Sivil kurumların görevleri arttırılmalıdır ve düzenlenmelidir. Dünyada hiç bir anayasa yeterli değildir. Chp ve Mhp, hayır oyu kullanabilir; fakat önemli olan sivil anayasadır. Hükümetler sonuçta gelip geçicidir. Önemli olan bu yeni süreçte sivil anayasanın geliştirilmesidir. 12 Eylül darbecileri yargılanmalı ve mahkum edilmelidir. Aynı şekilde 12 mart ve 27 mayıstaki darbeciler yargılanmalıdır.

Kürtlerin acılarının dinmesini istiyoruz

Mehmet Kaya (Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı): Bu bölgede yaşayan insanlar olarak en çok mağdur olan insalardanız. Eksikleri olmakla birlikte bu anayasa paketi olumlu bir sonuç doğuracaktır. Bizim için demokrasi; ekmek, su, hava ve yaşanabilen ortamlardır. Kürt sorunu ve yaratılan şiddet politikaları demokasiyi geliştirmez. DTP’nin çekimser oy kullanacağını açıklaması bizi üzmektedir, biz evet oyundan yanayız.

Anayasa paketinin tam anlamıyla yeterli olduğu söylenemez; zaten biz oyumuzu AKP’nin oyu gibi görülmesini kabul etmiyoruz. Biz Kürt halkının acılarının dinmesi için ve mağdurların biraz da olsa acılarının dinmelerinden yanayız. MHP’nin evet oyu kullanması bir şeyi değiştirmez. Tamemen açılımı hedefleyen bir politika güden MHP, yanlış bir siyaset yapıyor. Biz AKP’yi de yargılamıyoruz, Türk halkı için daha iyi bir ortam yaratılıyor tabii ki bunu sevindirici bir olay olarak görüyoruz. Evet sonucu çıkarsa AKP’ye verilen oy değil, halka verilen oy olarak tarihe geçecektir.

Darbeciler böyle yargı önüne çıkmaz

Nasuh Mitap (Eski Dev-Genç liderlerinden)

Anayasa değişikliği görüldüğü demokratikleşmemizi sağlayacak bir paket değil. Basit bir idare şekline bizi yönlendiren bir paket. Darbecilerin yargılanması böyle yüzeysel paketlerle olmaz. AKP’nin böyle bir köklü değişikliği yapacağına inanmıyorum.

Çünkü AKP çevresinde toplanan siyasi güçler demokrasiye geçmek istemiyor. Basına yapılanlar ve yargıya yapılan müdahaleler bunun en önemli örneği. Referandum sonucunun hayır çıkmasını ümit ediyorum. Burada ‘darbeciler yargılanıyor’ kandırmacası yapılarak yargıyı kontrol etmek istiyorlar. Bu değişiklik ancak reform yoluyla olur.

Oyumu söylemem ama paket olumlu

Av. Ergin Cinmen: Bu paketin bir bütün halinde sunulmasını doğru bulmuyorum. Bütün maddeler ayrıca referanduma sunulmalıdır. 15. maddenin kaldırılmasıyla darbecilerin yargılanması çok ciddi bir hukuki olaydır. Hukuk adına çok olumlu bir maddedir. Bu paketin onaylandığı takdirde yargının, hükümetin kontrolüne geçeceğine inanmıyorum; fakat idari olarak bir yapılanmanın olduğu doğrudur.

Zaten de hiçbir zaman yargı bağımsız olamadı. Bugüne has bir olay değildir. Geneliyle bu paketi olumlu buluyorum; fakat doğru bulmadığım bu önemli maddeler Meclis’te milletvekilleri tarafından araştırılıp düzeltilmelidir. Bu paket refaranduma sunulmamalıydı. Televizyonlarda bile profesyoneller kendi aralarında anlaşamazken, halkın bunu anlayıp karar vermesi çok zor. Bu paketi, bu konunun ehli olanlar çözmeliydi.

Yutturmaca bir paket hazırlandı

Müjdat Gezen: Paket halinde verilmesine karşı çıktığım için bu refarandumda hayır oyu kullanacağım. Yutturmaca bir anayasa paketi hazırlanmış. Temelde hile yapacakları için, seçim günü elektirikler kesilebilir, bu durumda muhalefet partilileri çok dikkatli olup, ellerinde fener bulundurmalılar.

İnsanları aynı pakete mahkum etmeleri çok saçma. İlerisi için, CHP ve MHP arasında koalisyonun olacağından eminim. Darbecilerin yargılanması konusunda bir şey söyleyemem. Sadece aynı paket içerisinde dayatılan anayasa refarandumuna karşıyım. (Vatan)