BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül için üç farklı senaryo

Reuters yayınladığı Türkiye analizinde referandumdan çıkabilecek sonuçları değerlendirdi.

Abone ol

Uluslararası Haber Ajansı Reuters dün Türkiye’de 12 Eylül tarihinde gerçekleşecek referandum için 3 senaryo yayınladı. Referendum sonucunun AKP’nin reformlardaki performansını ve popülerliğini göstermesi açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten analizde askeri rejim tarafından hazırlanan anayasanın değiştirilmesi konusunda Türk toplumunda konsensus bulunduğu ve bunun da kararsızların evet oyuna yönelmesini sağlayabileceği belirtildi.

Daren Butler imzasıyla yayınlanan analizdeki senaryolar şöyle:

SENARYO 1: NET BİR “EVET”

2011 seçimlerinde AKP’nin eli güçlenir. Piyasalar bu sonucu hükümetin Türk siyasetini değiştirme çabasına destek olarak algılar ve olumlu karşılar. Hükümetin açık bir zafer kazanması Türkiye’nin AB yolunda ilerleyişini de güçlendirir. Çok net bir “evet” çıkması durumunda Erdoğan Temmuz 2011 seçimlerini öne çekebilir, ancak bunu defalarca reddetti.

SENARYO 2: KIL PAYI EVET

AB yolundaki reform çabaları sekteye uğramaz, ancak hükümetin destek oranı konusunda şüpheler uyanmasına sebep olur. Bu durumda kilit öneme sahip olacak konu, reform çabalarının diğer partiler tarafından ne oranda destek bulduğu olur. Anketler birçok muhalafet partisi destekçisinin partilerinin görüşünün aksine evet oyu kullanmaya meyilli olduğunu gösteriyor. Referandum sonucunda hükümet 2011 seçimleri için destek sağlamak amacıyla harcamaları artırabilir. Piyasalar paket geçmiş olsa da bu harcama ihtimalini yakından izleyecektir. Paketin kabul edilmesi Kürt sorunu ve darbe tehditleri konusunda hükümetin yeni adımlar atmasına olanak sağlayabilir.

SENARYO 3: HAYIR

Hem AB üyelik sürecindeki reformlar hem de AKP’nin üçüncü kez hükümet olma şansı tehlikeye girer. Piyasalar bu sonucu kaygıyla karşılar. Hükümetin seçim öncesi harcamaları artırma ihtimali yükselir. Bu da mali disiplinin sekteye uğramasına sebep olur. Enflasyon yükselir, merkez bankası faizleri yükseltmek zorunda kalır. Yıllar sonra koalisyon ihtimali ortaya çıkar.