BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,91
ALTIN 2.508,13
HABER /  DÜNYA

12 Eylül davasında MİT'e eleştiri

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın duruşmasında müdahil avukatları MİT'i eleştirdi.

Abone ol

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

Duruşmada, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar ile müdahiller ve avukatları hazır bulunuyor. Bir önceki duruşmada telekonferans yöntemiyle davaya katılan Evren ve Şahinkaya, bu duruşmada vareste kararı olmadığı halde yer almadı. Tahsin Şahinkaya'nın İstanbul GATA'da ayakta tedavi gördüğüne dair yazıyı mahkemeye sunan müdahil avukatlar, tutuklanmasını istedi.

Avukat Öztürk Türkdoğan, MİT ve Genelkurmay'dan istenen belgelerin gelmemesini eleştirdi. Türkdoğan, "Bu belgelerin hemen gönderilmesinin önü açılmalı. Gerekirse bir ara karar alınır kozmik odaya bir naip hakim gider ve alır." ifadelerini kullandı. 

MİT BELGELERİ SUNSUN

CHP'nin avukatı Şenal Sarıhan ise mahkemenin istediği bazı belgelerin MİT Müsteşarlığı'nca gönderilmediğini ileri sürdü. Başbakanlığın davaya müdahil olduğunu hatırlatan Sarıhan, şöyle devam etti: "MİT'te Başbakanlığa bağlıdır. Eğer Başbakanlık bu davada samimi ise başta MİT olmak üzere tüm kurumlardaki bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasında aktif olmalıdır. Diğer yandan MİT Müsteşarlığı, İstanbul'daki 1 Mayıs olaylarına ilişkin yazılan müzekkereye ellerinde bu yönde bir bilgi olmadığı yönünde cevap vermiştir. Oysa davayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Çetin Yetkin ile Muhittin Cenkdağ, basına yansıyan beyanlarında iddiaları gündeme getirdi. Amerikalıların söz konusu otele yerleştikleri bilinmektedir. Yetkin ve Cenkdağ'ın tanık olarak dinlenmelerini talep ediyoruz."

Başbakanlık Avukatı Sami Arslan Aşkın da eleştirilere cevap verdi. Belgelerin mahkemeye ulaşması konusunda Başbakanlığın sonuna kadar destek olacağının altını çizen Aşkın, soruşturmanın veya bağlantılı soruşturmaların ne şekilde yürütüleceği konusunda Başbakanlığın bir etkisinin söz konusu olmadığına dikkat çekti.

Başbakanlık olarak mahkemece talep edilen tüm belgeleri gönderdiklerini anlatan Aşkın, "Başbakanlığa bağlı MİT ile Genelkurmay da ellerinde mevcut olan belgeleri göndermişlerdir. Başbakanlık olarak bu belgelerin temini yönünde çaba gösterilmekten çekinmeyiz." diye konuştu.