BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

11 Eylül'ün beyni savunma yapamadı

ABD tarihinin en büyük terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı çıkarıldıkları mahkemede savunma yapmadı

Abone ol

Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemeye çıkarılan Muhammed ve 4 arkadaşı mahkeme başkanın tüm çabalarına rağmen duruşmanın sonuna kadar savunma yapmayı reddetti.

Muhammed ile arkadaşları Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet El Havsavi'nin avukatları 7 saat süren duruşmanın sonunda müvekkillerinin savunma yapmama kararını açıkladı.

DUA ETMEYE BAŞLADI

Muhammed ve arkadaşları duruşmada meydan okurcasına yargıç Albay James Pohl'un sorularına doğrudan cevap vermeyi reddederken, sanıklardan ikisi duruşma sırasında ayağa kalkarak dua etmeye başladı.

Bu arada savcı Mark Martins, Muhammed ve arkadaşlarını terörist saldırı planı, sivillere saldırı, kasten yaralama ve adam öldürme, terörizm ve uçak kaçırma ile resmen suçladı. Martins, Muhammed ve arkadaşlarını saldırılarda hayatını kaybeden 2 bin 976 kişinin her birinin ölümünden sorumlu olmakla da suçladı.

Muhammed'in avukatı David Nevin, müvekkilinin sorulara cevap vereceğini sanmadığını, çünkü mahkemenin adil olmadığını düşündüğünü söylemişti.

Mahkeme Başkanı Pohl ise davalıların mahkemeyi engellemesine izin vermeyeceğini ve duruşmalara katılmasalar bile yargılamanın süreceğini ifade etmişti.

Muhammed ile arkadaşları, suçlu bulunmaları halinde ölüm cezasına çarptırılabilecek.

ABD Başkanı Barack Obama, 2009 yılında tutukluların davalarını ABD'deki sivil mahkemelere taşımaya çalışmış, ancak tepkiler üzerine 2011 yılı Nisan ayında kararından vazgeçmişti.