BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.434,76
HABER /  GÜNCEL

11 Aralık İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinin bu sabahki ana sayfa manşetlerinde Nelson Mandela için düzenlenen dev tören var. Financial Times'ta ise Ankara-Erbil arasındaki petrol anlaşmasına dair belirsizlikler ve yemeksepeti.com'un öyküsüyle ilgili haberler dikkat çekiyor.

Abone ol

İngiliz gazetelerinin bu sabahki ana sayfa manşetlerinde, geçen hafta yaşamını yitiren eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela için dün Johannesburg’da düzenlenen dev cenaze töreni var.

Times, dünkü törende binlerce Güney Afrikalı’nın ülkenin Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’yı toprağa verdiğini belirtiyor ve törende kitlenin tavrıyla Mandela’ya olan sevgisi kadar Zuma’ya olan tepkisini de gösterdiğini ortaya koyduğunu yazıyor.

Times kapak fotoğrafı olaraksa, ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Danimarka Başbakanı Helle Thorninh-Schmidt’in kendi kendilerinin fotoğrafını çektikleri ve bu sırada First Lady Michelle Obama’nın gergin göründüğü fotoğrafı kullanmayı tercih etmiş.

Törene Obama damgasını vurdu

Independent, törende stadyumun sadece üçte birinin dolmasına dikkat çekiyor.

Gazeteye göre törene damgasını vuranlar konuşmasıyla ABD Başkanı Barack Obama ve izleyici kitlesi oldu.

Daily Telegraphda ana sayfasında yine Obama, Thorninh-Schmidt ve Cameron’ın kendi kendilerini görüntüledikleri fotoğrafı kullanıyor.

Gazete dün tarihi bir gün yaşandığını ve dünya liderlerinin Mandela için birleştiğini aktarıyor.

Guardianise Mandela gibi birisi için dünkü törenin ruhunun eksikli olduğunu yazıyor.

Ses sisteminin kötü olduğu, stadyumun dolmadığı ortamda Zuma’nın yuhalandığının ve ıslıklandığının altını çiziyor gazete.

Gazeteye göre dün herkesin kendisini dinlemesini sağlayan tek bir konuşmacı vardı o da Obama’ydı.

Guardian, törene Obama’nın damgasını vurduğunu belirtiyor.

Ankara ile Erbil arasındaki petrol anlaşmasıyla ilgili sorular

Financial Times’ta bugün Türkiye’yle ilgili iki haber birden bulunuyor.

Haberlerin ikisinde de gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey imzası var.

İlk haber Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile arasındaki petrol boru hattı anlaşmasıyla ilgili.

Haberde özetle Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol anlaşmasını tarafların açığa vurduğu ancak anlaşmanın hayata geçirilmesi noktasında birçok soru işaretinin bulunduğu belirtiliyor.

Dombey'e göre ortadaki durumu karmaşıklaştıransa kendi bayrağı, ordusu ve hükümeti olmasına rağmen Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin egemen bir devlet olmaması.

Haberde, Türkiye’nin geldiği aşamada anlaşmanın geleceğinin Bağdat ve Erbil’e bağlı olduğunu söylediği belirtiliyor ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın geçen hafta sarfettiği “Top şidmi Kuzey Irak ve Irak merkezi hükümetinde” sözü aktarılıyor.

Dombey Türkiye’nin, anlaşmanın yürürlüğe girdiğinde Bağdat’ın fikrini değiştireceğini sandığını ancak anlaşmanın detaylarının açığa kavuşmasından sonra Bağdat’ın bunu kabul etmediğini belirtiyor.

Dombey Taner Yıldız’a Bağdat’ın anlaşmayla ilgili son sözünün ne olduğunu sorduğunu ancak Yıldız’ın somut bir cevap vermediğini de belirtiyor.

yemeksepeti.com'un öyküsü

Financial Times’taki diğer Türkiye haberiyse internetten yemek sipariş sitesi yemeksepeti.com’la ilgili.

Dombey sitenin İstanbul’daki merkezini ziyaret etmiş ve projeyi geliştiren Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş’le görüşmüş.

Aydın ve Ödemiş 1996 yılında, bilgisayar mühendisliği okudukları Boğaziçi Üniversitesi’nde okulun dalgıçlık kulübünde tanışmışlar, 2000’deyse tüketiciler ve restauranlar arasında sipariş bağı kurmak amacıyla yemeksepeti.com’u kurmuşlar.

İşe, ailelerinden aldıkları 80 bin dolarla başlamışlar.

Dombey bugün gelinen noktada şirkette 300 kişinin çalıştığını, yılda ortalama 230 milyon dolarlık restaurant satışını yönettiklerini ve günde yaklaşık 65 bin kişinin site üzerinden sipariş vediğini belirtiyor.

Haberde ayrıca şirketin yurtdışına da açıldığını ve Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Suudi Arabistan, Umman ve Katar’da iş yaptığı belirtiliyor.