BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,74
ALTIN 2.488,22
HABER /  GÜNCEL

1 milyon suriyeli şehirlerde yaşıyor!

Türkiye'deki Suriyeli sayısı 1 milyon 200 bin oldu. 900 bini şehirlerde yaşıyor. Türkiye'de 11 bin Suriyeli bebek doğdu.

Abone ol

Başbakanlık raporuna göre Türkiye’ye göç eden Suriyeli nüfus bir milyon 200 bini buldu. Ancak bunların sadece 219 bini barınma merkezlerinde kalıyor.

Dokuzyüz bin Suriyeli çeşitli şehirlerde zor koşullarda hayat mücadelesi veriyor

GERGİNLİKLER ÜZERİNE RAPOR HAZIRLANDI

3 yıldır Türkiye'de sığınmacı olan Suriyeliler konusunda bazı illerde yaşanan gerginlik, hükümeti harekete geçirdi. Başbakanlık tarafından hazırlanan raporda “Suriyeli misafirlerimiz üç yıldır kardeş topraklarında" denildi. Kayıt dışı Suriyeliler’in yardım sistemiyle kayıt altına alındığı vurgulandı. Köprü altlarında, parklarda yatıp kalkan, dilenmek zorunda kalan, 3 yılda drama dönüşen Suriyeliler için Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü yeni rapor hazırladı. Raporda kurulan merkezlerde toplam 482 bin 809 Suriyeli barındığı vurgulandı.

900 BİN SURİYELİ ŞEHİRLERDE YAŞIYOR

Halihazırda 219 bin 495 Suriye vatandaşının barınma merkezlerinde bulunduğu belirtilerek, barınma merkezleri dışında çeşitli şehirlerde 900 bine yakın Suriyeli'nin yaşadığına dikkat çekildi. Sınırlardan giriş yapan ancak Türkiye içinde hiçbir kaydı bulunmayan Suriyeliler için yürütülen çalışma "AFAD tarafından geliştirilen Elektronik Yardım Dağıtım Sistemi’yle kamp dışındakiler de kayıt altına alınıyor" ifadeleriyle ortaya konuldu. Bu sistem ile yardıma ihtiyacı olanlar ile yardım etmek isteyenler aynı havuzda toplanıyor.

KURULAN HER 4 ŞİRKETTEN BİRİ SURİYELİ

Türkiye'de yılın ilk yarısında faaliyete geçen her dört yabancı şirketten birisini Suriyeliler kurdu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında, toplam 5.45 milyar lira sermayeli 30 bin 291 adet şirket kuruldu. Kurulan şirketlerin yüzde 7.7'sine karşılık gelen 2 bin 331 şirket yabancı ortaklar tarafından kuruldu. Yabancı şirketlerin yüzde 25.1'ine karşılık gelen 585 şirket savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ortaklar tarafından kuruldu.

11 BİN SURİYELİ BEBEK TÜRKİYE'DE DOĞDU

Raporda sığınmacılar için yürütülen çalışmalar şöyle sıralandı:
- Barınma merkezlerinde, her biri en fazla 2 bin 500 kişilik mahalleler kuruldu.

- Kişi başı içmek için en az 3 litre; yemek yapma, kişisel ve ev temizliği için kişi başı en az 50 litre su temin ediliyor.

- Her 25 kişiye en az bir banyo kabini, her 20 kişiye en az bir bulaşık tezgahı ve her 20 kişiye en az bir çamaşır makinesi düşüyor.

- Yaklaşık 70 bin Suriyeli çocuk, toplam 850 derslikli 22 okulda, 3 binden fazla öğretmenle eğitim görüyor.

- 21 Mobil Sağlık Merkezi, 399 personeliyle hizmet sunuyor.

- Kamplarda dünyaya gelen bebek sayısı 11 bini aştı.