BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
GÜNCEL

Zeynel Bey Türbesi yeni yerine yerleştiriliyor

Zeynel Bey Türbesi’nin yeni yerine taşıma işleminin başarıyla sonuçlanmasının ardından bugün sabah saatlerinden itibaren yerleştirilme işlemine başlandı.

Batman’nın Hasankeyf ilçesinde bulunan ve Ilısu Barajı suları altında kalmaması için 12 Mayıs’ta Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle bir bütün olarak yeni yerine taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin yerleştirilme işlemine, sabah saatlerinden itibaren başlandı.

Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan projeyle 1100 tonluk Zeyney Bey Türbesi’ni taşıma işlemi, 12 Mayıs Cuma günü Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yöntemle gerçekleştirildi. Kültür Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce ortak yürütülen çalışmalar kapsamında, taşıma işlemleri için 150 tekerden oluşan özel bir platform oluşturuldu.

Yaklaşık 2 yıldır yapılan nakil çalışmaları için önce türbenin altına bir metre yüksekliğinde beton zemin döküldü. Daha sonra hidrolik kirkolarla betonla birlikte ağırlığı 1100 ton olan türbe, taşıma platformona yüklendi. Polis ve jandarma ekiplerinin çevresinde aldığı önlemle birlikte türbe yeni yerine saatte 400 metre hızla yola çıkarıldı.

4 SAATTE NAKLEDİLDİ

Zeynel Bey Türbesi’nin 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşınması işlemi, herhangi bir sorunla karşılaşılmadan 4 saatte tamamlandı.

YENİ YERİNE YERLEŞTİRİLİYOR

Zeynel Bey Türbesi’nin yeni yerine taşıma işleminin başarıyla sonuçlanmasının ardından bugün sabah saatlerinden itibaren yerleştirilme işlemine başlandı. 44 kişilik ekiple başlatılan çalışmalarda önce türbeyi taşıyan 8 adet ’Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı’ (SPMT) türbenin altından çekilirken türbe altındaki beton blokla beraber hidrolik krikolar vasıtasıyla zemine 70 santim kadar yaklaştırıldı.

Bugün saat 14.00 itibarıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Ankara’dan katılacağı telekonferansla türbe yerine yerleştirilecek.

TÜRBEYE DENGE ALARMI TAKILMIŞ

Türk firmasında görevli mühendis Mesut Yılmaz, türbenin taşınması ve yerleştirilmesindeki denge unsurunu gözeten bir alarm cihazının türbeye takıldığını söyledi. Mühendis Mesut Yılmaz, türbeye taktıkları dengeye duyarlı alarmın çalmamasının bir sorun yaşanmadığını gösterdiğini ifade etti.

Sitene Ekle
Etiketler