BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Yarın memurlar idari izinli mi 30 Ekim salı tatil mi?

Yarın memurlara tatil mi, 30 Ekim Salı günü kamu daireleri yarım gün mü soruları merak konusu oldu. Bugün 29 Ekim cumhuriyet bayramı ülke genelinde resmi tatil ve kamu kurumları kapalı, memurlar tatil. Peki yarın memurlara tatil mi, 30 ekim salı kamu daireleri yarım gün mü tatil Başkabanlık açıklaması haberimizde.

Abone ol

Yarın memurlar tatil mi, 30 ekim salı günü kamu daireleri yarım gün mü tatil oldu soruları merak konusu oldu. Bugün 29 Ekim pazartesi, ülke genelinde resmi tatil okullar ve kamu daireleri tüm gün kapalı. Peki yarın, yani 30 ekim salı günü memurlar tatil mi  oldu, yarım gün mü tatil olacak? Başbakanlık açıklamasına göre yarın kamu dairelerikapalı değil, yani 30 ekim salı günü memurlar mesaiye kaldığı yerden devam edecek. 

29 EKİM RESİM TATİL Mİ: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun'un 1. maddesinde "1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder." denilmektedir. 

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ÖNEMİ: Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önemi hakkında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutkunda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir ve böylece Türkiye Devletinin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da Cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır.

Cumhuriyette Atatürk’ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.