BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,21

Yargıtay’dan önemli iş kazası kararı 'Muhtaç duruma düşmesine gerek yok'

Yargıtay’dan önemli iş kazası  kararı 'Muhtaç duruma düşmesine gerek yok'

Yargıtay, iş kazası ve haksız fiil sonrası hayatını kaybedenlerin anne babalarına yönelik bir karar aldı. Ölüm sonrası anne-babanın destekten yoksun kalma tazminatı alabilimeleri için zaruret seviyesine düşmesi kriteri söz konusuydu. Ancak Yargıtay aldığı yeni kararala bu duruma son verdi.

Yargıtay’dan önemli iş kazası  kararı 'Muhtaç duruma düşmesine gerek yok'

Yargıtay, haksız fiil ve iş kazası sonucu hayatını kaybedenlerin ölümü sonrası anne-babayı ilgilendiren önemli bir karar aldı. Bu durumda maruz kalan anne-babaların açtığı ‘destekten yoksun kalma tazminatı’ davalarında Yargıtay içerisinde bir görüş birliği söz konusu değildi. Mağdur ailelerin destekten yoksun kalma tazminatı alabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çocuklarının ölümünden dolayı ölüm geliri bağlayıp bağlamadığına bakıyordu. Eğer SGK böyle bir aylık bağlamışsa Yargıtay 21. Hukuk Dairesi destek yoksun kalma tazminatının ödemeyeceğine hükmediyordu.

Yargıtay’dan önemli iş kazası  kararı 'Muhtaç duruma düşmesine gerek yok'

Yargıtay 4., 11. ve 17. Hukuk Daireleri ise anne babaya ölen evladın her halükârda ve belirli düzeyde destek olacağını fiili karine yönünde kararlar veriyordu. Yargıtay’da yapılan İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu toplantısı ile bu farklılık giderildi ve evladını haksız fiil (kasten adam öldürme) ve iş kazasında kaybeden aileleri bir nebzede olsa sevindiren haber geldi. Yargıtay’ın kararı, her yıl iş kazalarında yaşamını yitiren yüzlerce işçi ile kasten veya kusur sonucu ölenlerin anne babalarının açtığı tazminat davaları için büyük önem taşıyor.

Yargıtay’dan önemli iş kazası  kararı 'Muhtaç duruma düşmesine gerek yok'

Alınan kararda destekten yoksun kalma tazminatının, ölenin yardımından yoksun kalan kimsenin muhtaç duruma düşmesini önlemek, yaşamının, çocuğunun ölümünden önceki düzeyinde tutulması amacına yönelik sosyal karakterde ve kendine özgü bir tazminat biçimi olduğu vurgulandı. SGK tarafından anne-babaya bağlanacak ölüm geliri ile destekten yoksun kalma tazminatının birbirinden farklı kavramlar olduğu belirtildi.

Yargıtay’dan önemli iş kazası  kararı 'Muhtaç duruma düşmesine gerek yok'

Anne babaya ölüm gelirinin bağlanmamış olmasının annenin-babanın çocuklarının bakımına ihtiyaçları bulunmadığı sonucunu doğurmayacağına dikkat çeken kararda şu ifadeler kullanıldı: Anne babaya ölüm geliri bağlanmamış olması destek ilişkisinin ve buna bağlı olarak destekten yoksun kalma tazminatı talep hakkının varlığına bir engel teşkil etmeyecektir. Bununla birlikte anneye-babaya ölüm geliri bağlanması, destek ilişkisinin varlığı yönünden olmasa da tazminatın hesabında dikkate alınacaktır. SGK tarafından çocuklarının ölümü nedeniyle yapılan ödemeler ve bağlanan gelirin Kurum tarafından rücu edilebilen kısmı, belirlenen destekten yoksun kalma tazminatından indirilebilecektir.”