BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20
HABER /  DÜNYA

Vatikan dertli! Ne olacak bar olan kiliselerin hali

VATİKAN, kullanılmayan, cemaatsiz kalan kiliselerin bar, gece kulübü ve diskotek gibi mekanlara çevirilmesine sert tepki gösterdi. 36 ülkeden 300 kişinin katıldığı konferansta artık kullanımlayan kiliselerin akıbeti tartışıldı.

Abone ol

Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan'a bağlı Papalık Gregoriana Üniversitesi’nde bir uluslararası konferans düzenlendi. Papalık Kültür Konseyi tarafından düzenlenen konferansın amacı; din adamı eksikliği ve cemaatsiz kalan kiliselerin akıbetinin ele almaktı. 

Konferansa, kimsenin gitmediği ve ibadet dışı amaçlarla kullanılan kiliselere atıfla "Tanrı artık burada oturmuyor mu?" adı verildi.

KİLİSENİN YANMASINA ŞÜKRETTİ
Konferansa 36 ülkeden yaklaşık 300 kişinin katıldığı bildirildi. Kanadalı Başpiskopos Paul-Andre Durocher kullanılmayan kiliselere dair kendi ülkesinden örnek verdi. Durocher "Ontario'nun kuzeyinde küçük bir kilise striptiz kulübüne çevrilmişti. Piskopos buradan her geçtiğinde bu bina için Tanrı'ya dua ediyordu. Tanrı'ya şükür sonunda bina yandı. Bu en kötü örneklerden biriydi" dedi.

KUTSALLIĞINI YİTİRMEZ
Papalık Kültür Konseyi Başkanı Kardinal Gainfranco Ravasi de "Bir kilise dini amaçla kullanımdan çıksa da kutsallığını yitirmez. Kilise binasında pizzacı açmak dine hakarettir” ifadelerini kullandı. Ravasi, eski kilise binalarının müze ya da belli temalarda toplantı mekanı olarak kullanılmasında ise sakınca olmadığını söyledi

KATOLİKLER DERTLİ
Kullanım dışı kalan ve satılan kiliselerle ilgili kesin veriler olmasa da konferansta yapılan bazı açıklamalara göre 2000 yılından bu yana Kanada'daki Katolik kiliselerinin 5'te biri kapandı. Almanya'da da aynı dönemde 500 kadar kilise kullanım dışı kaldı. Toplam kilise sayısının 100 bine yakın olarak hesaplandığı İtalya'da ise halen 600-700 eski kilise binası başka amaçlarla kullanılıyor.

O ülkede ibadethaneler kapatılıyor bar yapılıyor