BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79

Uzmanından 'endoskopi' uyarısı! Kritik yaş ne

Uzmanından 'endoskopi' uyarısı! Kritik yaş ne

Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de mide kanseri görülme oranının fazla olduğuna dikkat çekerek erken teşhis uyarısında bulunan Prof. Dr. Okan Erdoğan, "Kişinin 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopik muayeneden geçmesi gerekiyor" dedi.

Uzmanından 'endoskopi' uyarısı! Kritik yaş ne

Mide tümörünün dünya ölçeğinde sık görülen tümörler arasında olmadığını belirten Medstar Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Okan Erdoğan, "ABD’yi referans alırsak yılda bir milyon 700 bin kişiye yeni kanser tanısı konuluyor. Bunun 20 binini mide kanseri oluşturuyor. Hastalığın görünme oranı az diyebiliriz. Türkiye’de mide tümörleri kanser türleri arasında ilk 10’da yer alıyor. En sık görüldüğü bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi" diye konuştu.

Uzmanından 'endoskopi' uyarısı! Kritik yaş ne

Kurutulmuş gıda ve aşırı çay tüketimine dikkat 
Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de mide kanseri görülme oranının daha fazla olduğunu anlatan Prof. Dr. Okan Erdoğan, "Hastalık Türkiye’de ciddi sağlık sorunları arasında gösterilebilir. Mide ve onikiparmak ülseri gibi göbeğin üzerinde yanma ve ağrı veya bulunduğu bölgeye göre eğer tıkanıklık yaparsa bulantı, kusma şeklinde bulgu verebiliyor. Kanama şikayetiyle hastalar bize gelebiliyor. Fark edilmeyen kilo kayıpları, kansızlık problemi olan kişilerin mutlaka mide kanserini düşünmeleri gerekiyor. Mide kanserini, tütsülenmiş, kurutularak tüketilen gıdalar, özellikle et ve balık türü gıdaları tüketen insanlarda daha fazla görüyoruz. Bir de özellikle Doğu Anadolu’da besinler biraz daha sıcak tüketiliyor, çay çok içiliyor. Aşırı sıcak tüketiminde de mide kanseri riskinin arttığı söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Uzmanından 'endoskopi' uyarısı! Kritik yaş ne

Hastalığın ülser şikayetiyle karıştırıldığını anlatan Prof. Dr. Okan Erdoğan, endoskopinin en geçerli teşhis yöntemi olduğunu belirterek şu uyarıları sıraladı:

Uzmanından 'endoskopi' uyarısı! Kritik yaş ne

"Hastalığı erken evrede teşhis edemiyoruz"
"Hastaları genellikle erken evrede yakalayamıyoruz. Çünkü hastalık, ülser yakınmalarıyla karıştırılıyor. Hastalarımız yaklaşık bir yıl boyunca ülser şüphesiyle tedavi ediliyor. Tümör olduğu anlaşılınca ilerleyen aşamada tespit ediliyor. Önceliğimiz hastalığı erken aşamalarda teşhis etmek. Çünkü ileriki aşamalarda teşhis edildiğinde hastaların yaşam şansları azalıyor."