BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,57
ALTIN 2.383,64
HABER /  DÜNYA

ULUSLARARASI KOOPERATİFLER BİRLİĞİ AVRUPA KOOPERATİFLERİ GENEL KURULU

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri; ülkemiz genelinde 1 milyon 100 bin çiftçi ortağının tarımsal gi...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri; ülkemiz genelinde 1 milyon 100 bin çiftçi ortağının tarımsal girdi ve kredi ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ise 1 milyon 550 bin ton kimyevi gübre, 209 milyon litre akaryakıt ve 821 bin ton yemi ortaklarına dağıtmıştır” dedi.
Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) Avrupa Kooperatifleri Genel Kurulu Hilton Otel’de yapıldı. Genel kurula katılarak açılış konuşmasını yapan Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuşmasına Mevlana Celaleddin Rumi’nin “Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez” sözlerini hatırlatarak başladı.
Türk Medeniyeti’nin yardımlaşma ve dayanışma anlayışının "başkalarına faydalı olmak" üzerine kurulu olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, “Biz, herkes barış içindeyse barışın kalıcı olacağını bilen bir toplumuz. Kooperatifçiliğin merkezinde de insan ve topluma hizmet anlayışı vardır. Bugün de Türkiye bu anlayışın benimsendiği ve hayat bulduğu bir ülkedir” diye konuştu.
Türkiye’nin medeniyet değerlerinde olan yardımlaşma ve dayanışma kültürünün kooperatifçilik hareketinin başlamasının fikri temellerini oluşturduğunu söyleyen Yazıcı, “Türkiye’de 30 farklı türde, 84 bin 232 kooperatif vardır. Yani sayı olarak dünyadaki kooperatiflerin yüzde 10’undan fazlası ülkemizde bulunmaktadır. Bu kooperatiflere 8 milyondan fazla vatandaşımız ortaktır. Bu veriler, kooperatifçiğin ülkemiz ekonomisinde önemli bir girişim modeli olmayı başardığını göstermektedir. Türkiye’nin 81 ilinde, 1009 Kredi ve Kefalet Kooperatifi bulunmaktadır. 2012 yılında kredi kullanan ortak sayısı 260 bin civarındadır. Kooperatifler aracılığıyla 2012 yılında kullandırılan kredi hacmi ise 6,9 Milyar Lira gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştır. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri; ülkemiz genelinde 1 milyon 100 bin çiftçi ortağının tarımsal girdi ve kredi ihtiyacını karşılamaktadır. 1 milyon 550 bin ton kimyevi gübre, 209 milyon litre akaryakıt ve 821 bin ton yemi ortaklarına dağıtmıştır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin küresel krizlere rağmen, herkesin gıpta ettiği güçlü bir büyüme performansı ortaya koyduğunu belirten bakan yazıcı şöyle konuştu:
“Türkiye son 10 yılda, küresel krizlere rağmen, herkesin gıpta ettiği güçlü bir büyüme performansı ortaya koymuştur. 2003-2012 yılları arasında Türkiye ekonomisi, ortalama yüzde 5,1 büyümüştür. Son 11 yılda Türkiye ekonomisi 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 786 milyar dolarlık bir ekonomi durumuna gelmiştir. Ülkemiz, satın alma gücü paritesine göre 1 trilyon doları aşan milli gelirle dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın 6’ıncı en büyük ekonomisidir. 2012’de 3 katın üzerinde bir artışla 10 bin 504 dolara yükseldi. Avrupa Birliği İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; AB üyesi 27 ülke ile karşılaştırıldığında, kamu dengesi en iyi durumda olan 7 ülkeden biri Türkiye’dir. Avrupa Birliği toplamında kamu açığının milli gelire oranı yüzde 4,4 iken Türkiye’de bu oran yüzde 1 seviyesindedir. Yine Avrupa İstatistik Kurumu verilerine göre; milli gelire oranla Avrupa Birliği’nin kamu borç stoku yüzde 82,5 iken, Türkiye’de kamu borcu bunun yarısından az, yüzde 36,1 seviyesindedir. Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ile karşılaştırdığımızda kamu borç yükü en düşük olan 7’inci ülkeyiz.”
Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatifleri; kadıların iş hayatında daha fazla söz sahibi olmalarının bir göstergesi olarak kabul ettiklerini söyleyen Yazıcı, “Kadın girişimcilerimizin kurduğu kooperatiflere büyük önem veriyor ve destekliyoruz. Bu kooperatiflerin ortaklarının %80 ila %100’ü kadındır. Kadın girişimcilerin talepleri doğrultusunda kurulmaya başlanılmıştır. Kadın girişimcilerimiz tarafından kurulan 126 kooperatif bulunmaktadır. Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatifleri; kadılarımızın iş hayatında daha fazla söz sahibi olmalarının bir göstergesi olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)